måndag, juli 26, 2021

En träaktig typ

Det hör kanske inte till vanligheterna att man blir riktigt glad över att stöta på en gammal gubbe man inte alls är bekant med. Men här är undantaget som bekräftar regeln!

Han stod och gömde sig i ett skåp i Barndomslandet, hur länge han stått där har jag inte en aning om. Jag tycker mig aldrig förr ha sett honom. Han verkar vara på väg nånstans med en weekendväska i handen, fast det ordet för bagage var förmodligen inte uppfunnet när denne man såg dagens ljus.

Gubben, som tveklöst är ett konstverk, är helt i trä och otroligt välgjord! Denne farbror har väl tilltagen mustasch, medan hatten möjligen är i minsta laget ... Lite trött tycker jag nog att han ser ut. Eller så är han bara en träaktig typ?

"Gunnarson Högvalta" står det som signatur (inget årtal) under fötterna. Alltså kommer han från Arvika-trakten, men Google har ingen info att komma med om herr Gunnarson, som förmodligen och rimligen snidat många fler figurer än denna, det tyder om inte annat de välformade detaljerna på.

En sak ger däremot sökningen på nätet besked om: träsnide har hamnat i ungefär samma klass som textilt handarbete. Vilket betyder att andrahandsvärdet är löjligt lågt. Nutidens människor vet inte att uppskatta den här sortens konst. Trägubbar liknande denna finns på auktionssajter med utropspris på en hundring. Men inte ett bud är lagt!

Nu har farbrorn med väskan fått en hedersplats hemma hos oss. Nån längre resa blir det nog inte. Men han skulle ändå inte kunna ha så mycket med sig i den där väskan att det skulle räcka till en lång tripp.

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Skön gubbe att fantisera om! Synd att folk inte förstår värdet - att man ska ha ett känt etablerat namn som konstnär för att "räknas", när vissa handarbeten av okända är så himla fina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men visst är det riktigt sorgligt!

   Radera
 2. Roligt att gubben flyttat hem.
  Men visst är det trist att detta hantverk inte längre uppskattas. Apropå trägubbar så har jag en i fönstret, en ärvd gubbe, Albert Engström, tillverkad i början av 1940-talet . Han har en signatur men den kan jag inte tyda. Troligen reste han lätt för någon väska är inte med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Misstänker att "min" gubbe också kommer från 40- eller 50-tal, men jag vet ju inte. Så trist att stor skicklighet inte röner nån uppskattning.

   Radera
 3. Det var en udda typ. Ansiktet påminner om en Schnauzer, hunden alltså. Å väskan är ju riktigt stor i proportion till gubben. Dessutom är det en typiskt kvinnlig väska.
  Ja, tänk så mycket man kan spekulera över gubben. Gillar den skarpt. en har karaktär:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag blev glad över fyndet! Men ok, han är inte min idealman ...

   Radera