måndag, juli 12, 2021

Bara fifflare har något att dölja

Integritet. Kan du komma på ett ord som blivit mera laddat? Vem pratade om den personliga integriteten för, låt oss säga, tjugo år sedan? Ingen som jag minns! 

I dag är integritet något av det mest hyllade som finns. Fast definitionen är ganska vag. Likväl används begreppet flitigt för något som alltid ska försvaras och bevaras, även om anledningen är lite oklar. /.../

I fjol gjorde fransk polis ett genombrott som är på väg att bli historiskt. En spaningsgrupp med ett 60-tal poliser upptäckte det kriminella digitala nätverket EncroChat.  /.../  

Knarkaffärer spårades i led efter led när de krypterade meddelandena kom i klartext. Hierarkiska ligor blev kartlagda och sprängda. Barnpornografikedjor avslöjades. Planerade mord kunde förhindras. Folk greps. Det blev åtal och rättegångar. /.../ Det blev fällande domar. 

Därmed borde ju allt vara gott och väl, eller hur? Buset åker in i fängelse, förmodligen på lång tid, och vi, samhället, har sluppit en lång rad övergrepp av olika slag. 
Men så enkelt är det inte. /forts/

Du läser hela min fundering kring debatten om organiserad brottslighet, rättsskipning och EncroChat här, på News 55. Erbjuds faktiskt också som inläst i talversion! Texten är öppen för alla under ett dygn. Därefter kan den läsas endast av sajtens prenumeranter. Dela gärna vidare!

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Ja exakt bara fifflare har något att dölja. Finns det rent mjöl i påsen så vad gör det? Jag har en annan åsikt också: Vill folk sabotera, kasta sten eller utmärka sig att skjuta tex på en frisörsalong så vill dom väl vara med på bild också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju inte helt ologiskt kanske ...

   Radera
 2. jag demonstrerade mot FRA-lagen med dottern och äldsta barnbarnet 2008

  SvaraRadera
 3. Alltid skönt att ha rent i påsen. Andra får det besvärligt att ljuga och få det att gå ihop. Men det går så länge det går, tills bubblan brister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går alldeles för länge för alldeles för många.

   Radera
 4. Är det du som har ordnat att News55 är öppet för alla i ett dygn?! Om ja, tusen tack för det. Gissar att alla dina bloggläsare uppskattar ditt initiativ:-) Å dina krönikor är alltid intressant att läsa. Du är verkligen väl insatt i alla ämnen som du behandlar. Och "dagens" är inget undantag.

  EncroChat har jag såklart hört talas om. Det har ju rapporterats flitigt om lyckade samordnade aktioner/tillslag mot olika ligor/ringar inom Europa. Det där med "integritet" i det här sammanhanget köper jag inte. Tycker det skulle vara förödande om dessa "bevis" ogiltigförklarades. Gissar att Europa har tittat för långt västerut - typ till USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är nog överens än en gång, du och jag! Och visst är det bra att sajten håller öppet när texten är ny?!? men jag kan inte riktigt ta år mig äran. Påtalade dock att det kändes lite konstigt att lägga ut teaser till sånt som redan var låst. Sen vet jag ju inte varför folk prenumererar, vad det är som avgör.

   Radera
 5. Tack för tipset! En intressant artikle. Har nu läst och instämmer helt klart i detta med att integriteten i dessa sammanhang inte direkt gynnar de som utsatts för brott. Har man inte begått brott har man ju heller inget att oroa sig för.
  Tycker här att Sverige är mesiga i detta med integritet. Vad det nu är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä är man oskyldig så har man inget att frukta, det är min grundtes! Kul att du läste!

   Radera