fredag, juli 09, 2021

Boklek och resa åtminstone i tanken ...

Den här "bokleken" har jag hittat hos bloggkollegan Vargnatt. Där var frågorna ställda på engelska, jag översätter dem på eget bevåg. Kanske fler hänger på? 

1. Börja med att rekommendera en bok från det land där du nu befinner dig  den ska utspela sig på en plats så nära dig som möjligt! Det är gott om böcker som utspelar sig på Södermalm i Stockholm, där jag bor. Eftersom det är sommar och åtminstone jag har ett sug efter lättläst föreslår jag något av Lars Widding, som skrev "På Årstafruns tid" om Märta Helena Reenstierna. Hon härskade på Årsta gård, bara ett stenkast från mig, på andra sidan viken. Årstafrun var samtida med Jane Austen och berättade om sitt liv i en dagbok. Widding gav henne en "omstart" på 60-talet och det blev både spännande och underhållande läsning, som numera verkar vara helt bortglömd!

2. Rekommendera en bok från ett annat område i landet. Tycker Ninni Schulmans deckare, som utspelar sig i värmländska Hagfors, är trevlig läsning som inte är jobbig alls.

3. Rekommendera en bok som påminner dig om somrarna när du var ung. "Bullerbybarnen" av Astrid Lindgren. Blandat med en och annan Allers-följetong, alltid lika romantisk ... Visst var det lite så vi hade det i Barndomslandet!

4. Rekommendera en bok från ett land som du skulle vilja besöka härnäst. Jag har två ärenden till Nederländerna, som ju inte kräver nån jättelång resa heller: tulpanodlingarna på våren, och handväskmuseet, Tassenmuseum, (Europas enda) i Amsterdam. OK, något konstmuseum också, när jag ändå är där ... Kan tänka mig att läsa "Obehaget om kvällarna" (De avond is ongemak) av Marieke Lucas Rijneveld. Hon fick Booker-priset för den 2020. Var bara 28 år när hon skrev den!

5. Rekommendera en bok från ett land där du redan har varit. Mina bokhyllor, bortsett från allt svenskt, domineras av brittiskt och amerikanskt, delvis beroende på att jag bodde i USA några år. Slår gärna ett slag för John Updike. Hans serie om Haren är faktiskt mästerlig. Börjar med "Haren springer" (Rabbit, Run!).

Copyright Klimakteriehäxan 

8 kommentarer:

 1. De här frågorna ska jag komma ihåg. Kan vara bra att klura på. Hakade upp mig på den första direkt. Men kanske kommer jag på något vad det lider. Haren springer har jag läst för länge sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite annorlunda stuk som jag gillade, och som fick mig att tänka på böcker jag egentligen glömt.

   Radera
 2. Bra att du hittade <2et substitut" för "Fem en fredag":-)
  Har aldrig hört talas om ett handväskmuseum varken i Amsterdam eller någon annanstans. Jättekul, speciellt för alla som gillar handväskor;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Museet har cirka 5000 väskor plus en hel del andra accessoarer. Och så erbjuds afternoon tea med alla kakor i form av skor och väskor ... gissa om jag är sugen!!!!!

   Radera
 3. Intressant att läsa dina svar på bokfrågorna. Och några nya boktips fick jag . Astrid Lindgren skulle jag också har svarat. Men på ettan hade jag nog valt Fogelströms "Stadserie".

  SvaraRadera
  Svar
  1. PAF låg nära till hands, men nu slog jag till med en gammal goding - jag slukade Widdings böcker när de kom!

   Radera
 4. Kul att läsa dina svar! När du skrev om Allers så blev jag påmind om att jag brukade låna de tidningarna från mommo och läsa kriminalfallen de hade med där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskade Allers, lusläste den från pärm till pärm. Min mamma prenumererade på den livet ut, men då var det korsorden som var det intressanta.

   Radera