torsdag, juli 22, 2021

En sorgens dag

Dagens datum står för en hemsk dag i historien. En sorgens dag. I Norge, först och främst, men faktiskt för oss alla. Tio år har nu gått sedan terrordådet på Utøya. Där mördades brutalt sextionio personer, de flesta väldigt unga. Inne i Oslo fick ytterligare åtta sätta livet till när en bilbomb utlöstes.

Det fruktansvärda dådet har skildrats i många olika former genom åren, det har blivit långfilm och en färsk tv-dokumentär bland annat. Men ingenting kan gå upp mot Åsne Seierstads bok "En av oss  en berättelse om Norge", det vågar jag garantera. Den kom ut 2013 efter ett fenomenalt researcharbete, som innefattade en lång rad intervjuer med överlevare och anhöriga till de döda, liksom närstående till gärningsmannen. 

Dessutom har författaren tagit sig igenom vartenda dokument värt namnet som förekommit i utredningen, hon har läst varje sida, vänt på varje sten. Hon visar också hur förloppet skulle ha kunnat bli helt annorlunda om inte polisen hade agerat så gruvligt amatörmässigt. Det har man tydligen försökt göra någonting åt sedan dess, bl a med en stor omorganisation av polisväsendet. I vad mån Seierstads avslöjande text bidragit till det vet jag förstås inte.

Hur som helst: LÄS BOKEN! Du kommer inte att ångra dig. Seierstad är mästerlig, gång på gång.  ("Två systrar" bör du heller inte missa.)

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. Carina Bergfeldt sa så klokt idag vid minnesstunden att inte han, utan människorna som viktiga... ingen av offren vill ens nämna hans namn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant. Det gör inte jag heller, nämner namnet alltså ... han har f ö bytt.

   Radera
 2. Det är en bok jag verkligen vill läsa någon gång.

  SvaraRadera
 3. Åsne Seierstad har jag läst utav tidigare, bra författare.
  Denna dag minns jag så illa väl, något så fruktansvärt.
  Jag fick senare kontakt med en av mammorna till en av de omkomna barnen och har i min ägo några målade stenar i form av hjärtan, som hon delat ut för att sprida kärlek istf hat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är superbra, på så många sätt. Hon är modig, inte minst!

   Radera
 4. Så hemskt. Vi var i Trondheim denna dag och jag kan när som helst föräldrar och andra angöriga till de som mist sina barn samlade här på torget helt nära Nidarosdomen.Åsne Seierstads bok har jag läst ett par gånger.
  och så även de flesta av hennes andra böcker. En författare jag verkligen uppskattar.
  Tv- dokumentären om Utöya ska jag se i kväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar om jag pallar dokumentären ...

   Radera
 5. Ja, vem minns inte denna hemska dag! Till och med BBC visade ett anförande av Norges statsminister idag och intervjuade folk som antingen var vittnen eller överlevde.
  Ja, jag har köpt boken, men jag klarade inte av att läsa den. Det tog tvärstopp efter cirka 150 sidor. Beundrade författarens research, men det var för mycket tyckte jag. Helt olik "Bokhandlaren i Kabul" som jag slukade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker du ska ge den en ny chans. Har just sett SVT:s dokumentär som påstods spegla vad som hänt efteråt. N'ärhalva programtiden hade gått återberättades fortfarande händelseförloppet på ön. Som faktiskt berättats rätt många gånger förr - jag menar förvisso inte att förringa deras hemska upplevelser, men inte ett ord om exvis polisens försumliga agerande! De hade behövt Åsne Seierstad .

   Radera