lördag, november 20, 2021

Böcker hör man bäst i radio

Får man svara på Helgfrågan så här två dagar efter att Mia i bokhörnan ställt den? Jo, det får man väl, när man haft laga förfall och inte kunnat ha datorn igång på två dygn (och helgen har väl bara börjat?). Undrar när det hände senast?

Ämnet för frågan denna gång ligger mig faktiskt ganska varmt om hjärtat: Läser du ljudböcker? med tillägget: Tipsa gärna om något bra!

Svaret på grundfrågan är ett tydligt JA. I åratal har vi nu förkortat våra bilresor genom att ha en bok att lyssna på medan de mer eller mindre gröna milen rullar förbi utanför fönstren, vi räknar lite förstrött betande rådjur och njuter av solglitter i sjön, medan någon läser för oss. Oslagbart, faktiskt, jag lovar att resorna blir "kortare"! Sedan har jag numera alltid ljudbok som sällskap när jag är ute och går.

Mitt första starka ljudboksminne kom med Tomas Laustiolas inläsning av "Harens år", en av Arto Paasilinnas mest lyckade böcker (han var otroligt ojämn i mitt tycke). Ungarna var inte särskilt gamla, men hela familjen lyssnade. Och när jag sen undrade om någon ville åka med och handla mat kom frågan: Får vi höra på bok då? Knappt hade jag hunnit svara ja förrän båda satt i bilen.

En period hade jag Nextory och då lyssnade jag via den tjänsten, men allra flitigast knappar jag in mig på Sveriges Radio och Radioföljetongen. Den har bjudit mig på en lång rad böcker som jag förmodligen inte skulle ha upptäckt på egen hand. Gratis dessutom!

Bland nyare verk: "Snöstormen" av Vladimir Sorokin, "Tung" av Kiese Laymon och "Brev från min barndom" av Emma Reyes. 

Bland äldre texter: "Gift" av Tove Ditlevsen, "Händelser vid vatten" av Kerstin Ekman, "Rosen på Tistelön" av Emelie Flygare-Carlén. Och "Kristin Lavransdotter" av Sigrid Undset icke att förglömma!

Jag skulle kunna förlänga listan med många titlar. Visst har det hänt att jag blivit besviken, men då handlar det om dålig inläsning och/eller utebliven korrekturlyssning. Ni kan få två exempel på det också: Albert Camus "Främlingen" i Shanti Rooneys version och Agneta Pleijels inläsning av sin egen "Spådomen".

Att rösten, betoningen och inlevelsen är extremt viktig för att man ska njuta av att lyssna är förstås alldeles självklart. Man har rätt att ställa krav! Skådespelarna som tar jobben får faktiskt riktigt bra betalt. Sedan är det förstås för dem trist att konstatera, att ingen kan slå Torgny Lindgren när han låter oss njuta av någon av sina texter, med tydlig västerbottnisk touch.

Problemet med denna förnämliga radioservice är förstås att böckerna försvinner efter ett tag. Ibland finns de att lyssna på i ett helt år, ibland tas de bort efter bara någon vecka. Så man får helt enkelt hålla utkik, i den fasta förvissningen om att snart kommer något nytt att åtminstone provlyssna på! Där har ni mitt tips. I mitt tycke hör man alltså böcker allra bäst i radio.

Copyright Klimakteriehäxan

PS Skrev en krönika på News55 om ljudböcker och deras kvalitet. Det är visserligen fem år sedan, men den gäller fortfarande! 

15 kommentarer:

  1. Jag har lyssnat på en radioföljetong och det var Händelser vid vatten. Den sträcklyssnade jag nästan, SÅ bra. Det är viktigt med bra uppläsare.

    Jag har Legimus gratis för att jag inte ser så bra, men där är uppläsarna inga skådespelare. Så jag har faktiskt Storytel, som kostar lite, också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får rätt mycket för pengarna ändå, kan jag tycka!

      Radera
  2. Jag lyssnar också en del å radioföljetonger och efter tips från dig- Några av de de nämner har jag lyssnat på.
    En bra uppläsare är ju A&O. Har haft Storytel sedan länge, en ganska liten kostnad och så väl värt det. Bra och aktuelle böcker och även de av äldre varianter. Och de flesta uppläsarna är skådespelare eller författare och läser då sina egna böcker.
    Har också alltid en fysisk bok till hands.Gillar att bläddra och själva läsandet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja även man gillar ljudböcker ersätter de inte pappersböcker!

      Radera
  3. De ljudböcker jag lyssnat på är lätträknade. Jag blir så snabbt ofokuserad av minsta störning. Speciellt när uppläsaren gör för långt uppehåll vid punkt. Eller om de har nåt stönljud för sig eller överdriver betoningar, alternativt inte gör några alls.
    Jag läser helst själv. Men jag lyssnar gärna på pratprogram i radio medan jag stavar mig fram genom landskapet.

    Jag känner en kvinna som är blind och ofta lyssnar på ljudböcker. Hon råkade ut för att uppläsaren somnade mitt i texten... Tydligen hade ingen korrekturlyssnat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den där inspelningen med sovande uppläsare är ju helt fantastisk, tyvärr är den tydligen sann. Säger något om hur styvmoderligt en del förlag hanterar ljudutgivningen.

      Radera
  4. Undrade vart du tagit vägen, när du inte var med i "Fem en Fredag". Två dagar utan tillgång till dator - då är man ju handikappad.

    Har fortfarande inte lyssnat på en enda bok. Har inga planer för det heller så länge mina ögon klarar av "riktiga" böcker. Å långresor med bilen gör jag inte heller, så...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det skönt att man får välja själv!

      Radera
  5. jag har riktigt fin cd-spelare med bra högtalare, och skön fåtölj... behåller mina gamla cd jag vill lyssna (äger även kasettbandspelare, plockade av misstag band med Pilcher från biblioteket för ett tag sedan, i all hast, trodde jag var filmer, för 3 kr, trevlig uppläsare)

    SvaraRadera
    Svar
    1. June Whitfield läser dessa gamla kasettband med Rosamunde Pilcher

      Radera
    2. Nån kassettbandspelare tror jag att vi har liggande, men den har antagligen dammat igen. CD-spelare har vi däremot.

      Radera
  6. Tack för tips om radioföljetongen! Jag tränar på att lyssna på ljudböcker, har alltid haft svårt med koncentrationen. Men övning ger färdighet. Nu har jag dock slutat prenumerera på någon app och har istället valt att låna ljudböcker på biblioteket. Lyssnar bara medan jag sitter och kluddar, (målar). Men att ha ett annat alternativ är välkommet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du hoppat på tåget. Tänk att jag inte fått till det med lån av ljudböcker från biblan. Måste försöka igen, radioföljetongerna tar ju slut ibland!

      Radera
  7. Det gäller verkligen att det är rätt inläsare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Superviktigt! Ibland tror jag de tror att vi som lyssnar inte har några krav alls. Men det har vi.

      Radera