tisdag, november 23, 2021

Mordlysten?

Hur mordlysten är man egentligen? Jag undviker böcker som jag, genom omdömen och baksidestexter exempelvis, bedömer vara extra blodiga, kanske rent frosseri i blod och ond bråd död. Men visst, många resonerar inte alls som jag utan snarare tvärtom: ju grymmare, desto bättre! 

Denna veckas tisdagstema som Ugglan utlyser är massor av mord. Och det leder faktiskt inte mig in i bokhyllan utan snarare till tv-soffan, för där konsumerar jag nog de flesta morden numera.

Bästa brittiska deckardebuten 1987.
"Morden i Midsomer"
slutade jag dock titta på för länge sedan, kanske när folk allt oftare började säga att "i den engelska byn borde alla hus vara öde vid det här laget". Finns naturligtvis i bokform, skriven av Caroline Graham, och första boken om kommissarie Barnaby kom 1987. Då fick den pris som årets bästa deckardebut.

Med "Mord i paradiset" (Death in Paradise) gick det likadant, fast jag njöt åtminstone inledningsvis av exotiska miljöer med sandstränder, palmer, evig sol och snygga drinkar, allt inspelat på Guadeloupe. Tio säsonger har det blivit, hittills. Huvudrollen, en principfast och slipsbärande brittisk polis mitt bland alla shorts och hawaiiskjortor, har spelats av flera olika skådespelare. Robert Thorogood har skrivit böckerna.

Det finns många kandidater till den här trion, den saken är klar. Men jag bryter av underhållningen med en högst allvarlig och viktig bok: "Flicka" (Girl) av Edna O´Brien. Författarinnan reste själv till Afrikas största land Nigeria för att göra research kring de fruktansvärda händelser som rapporterats en del om i nyhetsprogram: kidnapping, misshandel, mord av unga flickor. Hur många människor, unga, gamla, civila, militärer, som terrororganisationen Boko Haram dödat vet nog ingen, men den grymhet de står för slår garanterat det mesta man hittar i deckarväg. Och så är det väl tyvärr alltför ofta: verkligheten överträffar fiktionen.

Copyright Klimakteriehäxan 

34 kommentarer:

 1. två "snälla" författare vilka jag är bekant med, i alla fall filmatiseringar, Edna O'Briens senaste tuff från nigeriansk verklighet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är långt från Badger´s drift till Nigeria.

   Radera
 2. Morden i Midsomer har jag följt i många år, men de senaste säsongerna verkar jag har ledsnat för dem har jag inte sett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ledsnade för länge sen, har inte haft lust att återuppta den vanan.

   Radera
 3. Morden i Midsomer har jag sett några avsnitt av men inte läst någon bok. Har inte läst de andra två heller. Tack för tipsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte alls hur poppis bokversionerna är. Känns väldigt mycket tv!

   Radera
 4. Ingen av dom TV-serierna följer jag även om just Moren i Midsommer är ganska OK, men den andra är inget för mig alls. Men igår såg jag på 1:an en engelsk TV-serie (endast 4 avsnitt) som var MYCKET sevärd. Namnet har jag inte lat på minnet, men det var nåt om "....i familjen". Det var fantastiska skådisar - även om jag retar mig lite på en av dom - han har så fruktansvärt utstående öron att jag blir okoncentrerad när han är i bild.
  Jag gillar thrillers, helst psykologiska eller pusseldeckare och avstår gärna från dom allra blodigaste, men fiction är ingenting mot den hemska verkligheten.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker ofta man ser bra brittiska thrillers i tv, den du såg i går har jag bara sett första delen av, men ska komma ikapp via Play (hur stod man ut innan vi hade Play? försökte spela in på vhs och misslyckades ofta eller hur?)

   Radera
 5. Ja, verkligheten överträffar dikten, men vi behöver väl underhållningsdeckarna för att stå ut med världens elände. Det är inte alltid jag orkar läsa om det hemska som händer. Båda delarna behövs ju.

  SvaraRadera
 6. Jag har kunnat läsa och se filmer som varit lite hemska, men det har avtagit. Finns ingen anledning om man känner stort obehag. Tillräckligt elände i verkligheten, tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kan absolut dela den känslan. Fast ändå tittar jag på deckare och läser en och annan också!

   Radera
 7. HAr många gånger tänkt att jag borde prova någon utav förlagorna (böckerna) till de deckarserier jag gillat. Hittills har det inte blivit av, men en dag kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som tur är måste man inte, man kan nöja sig med tv-versionerna tycker jag!

   Radera
 8. Jag väljer bort deckare med barn inblandade och sådana som frossar i tortyr och sadism. Morden i Midsomer blir bara konstigare och konstigare så dem har jag valt bort också. Sen Lady Montague och hennes chaufför försvann från Father Brown blir den också konstig och ointressant. Synd för jag gillar FB himself.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. I grund och botten är det roligare att bli glad än skrämd!

   Radera
 9. Då jag så gott som bara konsumerar deckare, så är jag nog mera mordlysten än du;-) Men självklart har jag hängt med alla säsonger i "Morden i Midsomer" och "Mord i paradiset".
  Måste dock säga att jag föredrog John Nettles som Barnaby samt Ben Miller och Kris Marshall som inspektörerna i paradiset.
  Då det flesta skådisarna i serien är b-skådisar måste det kännas fantastiskt att spela in de olika avsnitten på Guadeloupe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker de blir väldigt repetitiva, de där tv-serierna. Jag vill gärna bli lite överraskad också! Och så skulle jag gärna ta en sväng till Guadeloupe ...

   Radera
 10. Tack för tipset om "Flicka" av Edna O´Brien. Jag klarar inte av barnamord, annars är jag ganska tålig

  SvaraRadera
  Svar
  1. När barn lider är det extra eländigt, både irl och i fiktionens värld.

   Radera
 11. Flicka låter som en hemsk men viktig bok.

  SvaraRadera
 12. tröttnade snart på Morden i Midsomer. har inte läst Caroline Graham heller. Mord i paradiset har jag aldrig sett. visst är det så att verkligheten överträffar fiktionen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går faktiskt slentrian i de där evighetslånga serierna!

   Radera
 13. Jag tycker Morden i Midsomer är kul att titta på. De lyckas hela tiden hitta på nya sätt att ta livet av mordoffren.

  SvaraRadera
 14. Jag har lurat på att läsa Grahams original-Barnaby, bara för att!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja på sätt och vis kunde det ju vara lite intressant!

   Radera
 15. "Morden i Midsomer" blev i mitt tycke sååå trist. Många, många, år sedan jag slutade se den. "Morden i Paradiset" kan jag fortfarande se ibland- Och i varje fall den brittiske polisen byts ut då och då.
  Vad gäller deckare i bokform så läser jag en del av dem också.
  "Flicka" har jag läst och den berörde mig verkligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Midsomer klarar man sig utan! Men en bra deckare kan pigga upp både som bok och i tv.

   Radera
 16. O´Briens bok skulle jag gärna läsa! Har också läst Badger's Drift, mest för att se hur det var i bokform. Tror inte den gjorde nåt större intryck på mig, om jag minns rätt. Ser gärna deckare på teve och läser mer deckare i perioder - ibland är jag jättesugen, ibland inte alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men så är det absolut! Man behöver variera sin läsning!

   Radera
 17. Tack för spännande tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Flicka" kan jag verkligen rekommendera.

   Radera