lördag, november 13, 2021

Veckans mening – om "änglamakerskor"

Veckans mening hämtar man ur pågående eller nyss avslutad läsning, och det ska  så har Skriv-Robert bestämt  vara en mening som fått läsaren att hejda sig ett extra litet ögonblick, av vilken anledning det vara må. För min del känner jag en kall hand om hjärtat när jag läser om alla de kvinnor som kallades för "änglamakerskor" och som, när de avslöjats, hamnade på kvinnofängelset i Växjö, dömda för fosterfördrivning. Det som fick dem in på brottets bana var nästan alltid fattigdom, det var 40-tal och krigstid, och deras förbrytelser kan kallas "nödbrott". Deras "kunder" kom från olika samhällsskikt. Barn födda utom äktenskapet var en skam för familjer som ville framstå som gudstrogna och renlevande. Alltså ville man göra sig av med barnet, trots att det var olagligt. Christina Kellberg har forskat i ämnet och skriver bland annat om dessa öden i sin nya bok "Kvinnofångar". Vi kommer rakt in i en abort, i ett sent stadium av graviditeten, det är dokumentärt och inte fiktion:

Barnet hade fötts levande, och då modern ropade att "Röda Karin" skulle tysta det, skaffade hon med väninnans hjälp en spann vatten och dränkte barnet.

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. Det var nog fruktansvärt vad en del fick gå igenom innan aborter blev lagliga. Jag fick höra många hemska historier av mina äldre släktingar när jag var barn. Alltså dom pratade och trodde inte att man förstod, att man hörde eller trodde att man sov.
  Den värsta var en om en moster som gjorde abort själv med strumpsticka, sen födde hon dom döda barnen - som alltså visade sig vara tvillingar - och hon eldade upp dom i kakelugnen. Efter det här kunde hon aldrig få barn vilket var en otrolig stor sorg för henne. Hon blev min reservmamma och gjorde allt för mig, men hon berättade aldrig själv varför hon inte kunde få barn.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fruktansvärda historier! Och detta hände ändå "i modern tid" - 40-talet är inte så himla avlägset!

   Radera
 2. Men usch så hemskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja sannerligen. Och jag tänker att kvinnorna det handlar om inte var så himla mycket äldre än min egen mamma, några av dem rent av i hennes ålder.

   Radera
 3. Jag har hört talas om de där änglamakerskorna. Fruktansvärt hemskt! Rena råbarkade morden. Tragedier som utspelades bakom ridåerna.

  SvaraRadera
 4. Att änglamakerskor hade fosterbarn och gjorde dem till änglar genom vanvård och svält visste jag. Men jag visste inte att de också höll på med abort. Så grymt och tragiskt. Och exemplet du gav är ju fruktansvärt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att ta in, faktiskt. I Sverige, för inte SÅ länge sedan.

   Radera
 5. Fruktansvärt! Skönt att mycket nu har hänt här i landet. Men detta var ju ändå inte så länge sedan.
  Många är de hemskheter som ägt rum här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ack ja vi har förvisso en rätt blodig historia. Och illegala aborter fortsätter att vara ett gissel om än inte här hos oss. Bara tänk på hur svenska kvinnor åkte till Polen! Och Polen nu!

   Radera
 6. det där är så förfärligt. har läst och hört berättas om änglamakerskor. arma små hjälplösa och oskyldiga barn!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja - och synd om de gravida flickorna/kvinnorna också!

   Radera
 7. Fy vad hemskt! En av spökerierna i Borgvattnets prästgård har också en sådan slags historia i botten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt ruggigt. Minns att jag hört talas om spökena i Borgvattnet.

   Radera