onsdag, november 17, 2021

Överskottet i bokhyllan

Vi är många som våndas över trängseln i bokhyllan. Där står de, hoppackade så att sillburkar verkar rymliga, och sannolikheten att de ska plockas ut igen är väldigt liten. Antalet omläsningar blir begränsat, dels för att det finns så mycket man aldrig har läst, dels för att inte jättemånga historier enträget pockar på ny läsning.

Ser på Facebook en efterlysning: Vad gör man med sina överflödiga böcker? Frågeställaren har tydligen fått nej tack både från Myrorna och annan second hand-handel. Nu får hon förslag på sjukhus, äldreboenden och fler välgörenhetsbutiker. 

Ja, vad gör man? I entrén till mitt närmaste bibliotek står en hylla med "vassego-å-ta-för-dej"-böcker. Där kan man ställa något, kanske enligt principen "en in, en ut". Ibland har jag lagt ut böcker i entrén till vår egen port, med en lapp som jag skrivit "Självplock" på. Det brukar funka. Jag har också fått lämna böcker både hos Frälsningsarmén/Myrorna och Röda Korset/Kupan. Förr i världen sålde jag böcker till (extremt lågt) kilopris på loppis, då försvann också en hel del. 

Böcker kan också förvandlas till metervara, det har jag uppmärksammat tidigare. Har sökt men inte hittat en svensk motsvarighet till amerikanska Books by the Foot som säljer böcker att använda som heminredning, till ett pris som motsvarar ungefär 150 kr löpmetern. Verkar inte som om initiativet fått en svensk uppföljning, men i butiksinredningar ser man ibland mängder med böcker förvandlade till dekorativa "möbler".

Mitt mest originella tips är nog ändå detta: En period gjorde jag så att när vi hade gäster ställde jag ett villkor, nämligen att ingen gick hem utan att ha tagit minst en bok ur gänget jag hade rensat ut ur hyllorna ... det blev lite extra intressant när man studerade vem som tog med sig vad! Folk lydde, och jag tror att de flesta tyckte att det var lite kul. Men vi hade förstås inte tillräckligt många gäster, inte tillräckligt ofta heller ... så överskottet i bokhyllan, det består.

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. jag har räknat ut att jag hinner läsa 1999 böcker innan jag dör, har mest bra böcker, ingen metervara precis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast även de bästa böckerna skulle kunna förvandlas till metervara ... även om det vore synd, förstås!

   Radera
 2. Jag har kvar min ovilja mot att skaffa för många böcker från den tiden då vi flyttade ofta, maken och jag. När vi flyttade så mycket som barn, fanns det i stort sett inga böcker mer biblar. Fast jag läste massor ändå - hur jag kom över böcker vet jag inte. Fick antagligen, eller lånade.

  Vi har gjort ett par stycken "döstädningar" under senare år och skänkt och slängt... Nordisk familjebok, två fulltaliga uppsättningar, var omöjligt att bli av med - så de gick faktiskt till tippen.
  På jobbet hade vi en hylla där man tog för sig och lämnade - kanonbra. Numera läser jag mest i iPaden. Köper mest bara om jag känner författaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. har flyttat 25 gånger, bytt land 🇫🇮 men drömmen av eget bibliotek har varit stark, trivs med det (mina böcker finns inte som e-böcker, bra alternativ för många)

   Radera
  2. Just Nordisk Fam.bok hade jag fullständig uppsättning av i Barndomslandet. Blev överlycklig när jag hittade en vän som ville ta över, jag blev så glad att jag t o m körde böckerna med vår bil till Norrtälje där den nye ägaren bodde ... I dag vet jag förstås inte om han har dem kvar. Vill inte veta! Men just den serien gick inte att lämna till nån second hand-butik. Vilket jag annars satt i system att göra.

   Radera
 3. Varför har man så svårt för att helt enkelt slänga böcker som varken man själv eller andra vill ha? Förstår inte det. Att slänga kläder, skor eller andra saker har jag inte det minsta problem med, men böcker - nej, det går inte. Måste vara nåt psykologiskt fel i hjärnan på oss;-)
  Books by the Foot var helt nytt för mig, även om jag där precis som här hos mig kan konstatera att även böcker kan vara dammsamlare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju som att slänga den dyrbara naturresursen skogen!
   Jag vill helst inte slänga nånting, är väldigt inne på återvinning, att använda gamla prylar på nya sätt. Men enkelt är det inte. Och ibland tvingas man ge upp. Fast sopbergen man ser bilder på ibland är SÅ hemska ...

   Radera
  2. slänger inte kläder och skor, de får andra användning av

   Radera
  3. Skor kan vara knepigt om de inte är så gott som nya. Ert klädesplagg har jag inte slängt som skräp på flera år.

   Radera
 4. Gillade extra ditt egna originella tips. Ska testa det. Men nu har det ju varit klent med gäster hemma förstås.
  Har rensat ut i olika sammanhang, vid flyttar och annat och även lagt ut i porten som "självplock". Men visst har en del pocket hamnat i pappersinsamlingen också. Har även lämnat en del till några äldreboenden-
  Nu köper jag lite färre böcker eftersom jag har en fysisk bok på gång och en jag lyssnar på via Storytel . Men idag blev det faktiskt en ny bok om olika gator och gatunamn i Stockholm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ack ja, det är så himla lätt att köpa ännu en liten bok ... eller två ... i dag råkade det bli tre, fem kr/st för pocket på Kupan...

   Radera
  2. PS och som du förstår så körde jag det där gäst-tricket för rätt länge sen nu, innan den eländiga pesten bröt ut ...

   Radera