måndag, maj 03, 2021

När böcker blir metervara

I vårt hem finns åtskilliga hyllmeter böcker. Jag vet inte hur många, men att det är många, det vet jag alldeles säkert. Inget problem mer än att det är svårt att trycka in nyförvärven, men jag tycker i princip att böcker är vackert, hör hemma i en människas bostad och dessutom kan berätta väldigt mycket om den som samlat ihop all den där litteraturen. Därför hamnar jag också ofta ohjälpligt framför bokhyllan när jag kommer hem till folk, kanske inte alldeles artigt utan snarare nyfiket i överkant ...?

Första gången jag mötte en person som sa sig anse att böcker är fula och inte ska synas om man ändå råkar ha dem, då hamnade jag i någon sorts chocktillstånd. Va? Fula? Gömmas undan? Tanken svindlade då och gör det än. Har heller inte stött på fler med denna för mig extremt underliga åsikt.

Majoriteten av mänskligheten som har möjlighet att välja tycker att böcker är snyggt. Det understryks mer än någonsin nu, när det blivit allt vanligare att köpa dem som metervara. Innehållet betyder då ingenting, eftersom de ändå inte ska läsas av någon. Böckerna ingår bara i heminredningen. Trendigt!

Det kan handla om att man köper ett uppslagsverk som ser pampigt ut. Eller så vill man ha ett par hyllor fulla med röda ryggar, för att i nästa avdelning gå på en annan färg. Skinnband, kanske? Pocket? Nä knappast. Ett ämne kan också väljas: arkeologi, förslagsvis, eller konst. En sorts återvinning är det hur som helst, och det kan man ju applådera, eftersom inget känns sämre än att slänga en bok i soporna. (Tror jag, kan inte minnas att jag gjort det en enda gång!)

I USA finns Books by the Foot som säljer böcker som metervara, priset ligger strax under 150 kronor per meter. "Rescuing millions of books since 1980" heter det i deras reklam. Och det behöver inte bara handla om gamla och begagnade böcker heller, det kan också dyka upp osålda överupplagor direkt från förlagen i de här "räddningsaktionerna".

Den som beställer några meter "gott och blandat" har förmodligen chansen att hitta en och annan riktig pärla när böckerna levereras. Men det troliga är väl att pärlorna aldrig blir upptäckta ... Då undrar jag bara en sak: jag vet ju att jag inte är ensam om att kolla innehållet i folks bokhyllor. 

Vad händer den dag man står där med beundran i blicken och intresserat börjar prata om någon av de där titlarna som kommit i leveransen av metervara? Vem blir det mest pinsamt för? 
Fast det är klart, det finns ingen lag som tvingar folk att bli bokläsare. Vilket förmodligen är tur. Trots allt.

Copyright Klimakteriehäxan

Källor: Boktugg, SR Kulturnytt, SvT Kulturnyheterna.

8 kommentarer:

 1. ja, även i Sverige säljs vackra böcker som metervara på antikvariat, het inredningsdetalj. Bok-tapet finns också.

  Vill man öka värdet på dina böcker... då ska man göra listor på ett eller annat sätt, lönsamt, det höjer böckernas värde till en samling, vilket är bra i kontakt med försäkringsbolag (vid brand eller liknande) excel-ark eller andra verktyg på nätet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har sett boktapet ... men som du förstår behöver jag en sån precis lika mycket som du ...

   Radera
 2. En gång när jag flyttade frågade flyttfirman om de skulle bära ner boklådorna i källaren.

  SvaraRadera
 3. Ett hem utan böcker är inget hem enligt mig. Vet inte om böcker är vackra direkt när man bara ser ryggarna, men jag tycker att de säger mycket om ägaren.
  Har aldrig använt böcker för "homestyling", men det är ju egentligen inget nytt. På gamla engelska slott finns det ju hyllkilometer av böcker som aldrig någon har öppnat och läst, utan bara använt som dekoration.
  Books by the Foot har jag aldrig hört talas om. Däremot såldes böcker efter vikt för några år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer helt: folk utan böcker har väl inget hem???
   Jag satte kilopris på böcker när jag var med på loppis - folk blev lite förvånade!

   Radera
 4. Jg kom här genast att tänka på "coffee table books". Böcker som ligger framme för syns skull...Men de kanske även bläddras i. Jag var så sorgsen när jag flyttade och fick göra mig av med mängder av böcker. Jag grät. Stor vånda vilka som skulle sparas.
  Nu kan jag inte ha alla böcker framme men de som inte kan få vara där finns i en del skåp och på hyllor i klädkammaren. En del finns också i lådor i källaren. Men de finns kvar.
  Har heller aldrig tänt tanken att ha böcker som dekoration men vet ju att det förekommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aldrig roligt att rensa bland böcker. Antagligen är det därför jag gör det så extremt sällan ...

   Radera