måndag, maj 31, 2021

Grattis Göteborg!

I veckan fyller rikets andra stad, Västkustens första, 400 år. På fredag den 4 juni för att vara exakt. 600595 (siffra från 2020) göteborgare kan fira sin hemstad om de vill  fast de större festligheterna har man skjutit ett år på, för pandemins skull. 

Det var den blott 24-årige kungen Gustav II Adolf som ville att en stad skulle byggas på just det här stället, och så blev det. Staden konstruerades som en fästning omgärdad av både mur och vallgrav, placeringen var strategisk framför allt för sjöfarten. Staden blev som ett fort vid Göta älvs mynning för att bli ointaglig vid eventuella fientliga angrepp.

Göteborgs stadsvapen.
Jag har inte varit jätteofta eller länge i Göteborg. Men när jag var barn tog vi tåget och hälsade på min faster, farbror och tre kusiner. Efter det tog det lång tid innan jag återvände, då var jag vuxen. Hade en pojkvän som jag var gruvligt förtjust i och jag tog tåget, igen. Andra vänner hälsade jag på, några finns kvar. Var faktiskt vid ett par tillfällen åtminstone lite intresserad av att flytta dit med allt mitt pick och pack. Jobb fanns. Fast sedan kom jag på andra tankar, om det var till det bättre vet jag förstås inte.

På senare år har jag haft lyckan att besöka staden och stora bokmässan flera gånger, både som vanlig bokläsare, författare och journalist. Kul varje gång! Räkmacka hör till besöket, jag har också lyckats peta i mig ganska många ostron när Svenska Akademin bjudit på plockmat. En gång var det Sara Danius som stod och tog i hand och hälsade välkommen, men jag var ärligt talat mer intresserad av att äta. Hade inte insett hennes storhet redan då, kunde förstås inte ana vilken roll hon skulle komma att spela i svenskt kulturliv.

Tårtbuffé a la Götet.
Kul shopping hittar man också. Om ni kommer ihåg Antikrundans expert på ostasiatiska saker så har han butik ett stenkast från mässan. Hos honom har jag köpt smycken som hans dotter gjort, i vackert färgade stenar. Måste också nämna lunchstället där man efter soppa med ljuvligt hembakat bröd och ost får smälla i sig tårtor och kakor utan begränsning ... där har jag och Hannele, på utflykt från sitt paradis på Hisingen, suttit och haft trevligt! Utan att räkna kalorier! 

Hos Steinbrenner & Nyberg kan man också köpa deras eget knäckebröd, delikat även det. En souvenir man gärna tar hem när det är dags att återvända till östkusten.

Det går naturligtvis också att räkna upp en rad trevliga krogar med god mat, men jag inga färska tips att komma med. Restauranger tenderar ju att byta både ägare, kockar och meny emellanåt. Då blir lätt intryck från förr helt otidsenliga.

Nu har jag nämligen inte varit i Göteborg på nästan tre år. Det vore verkligen dags för ett nytt besök hos denna pigga 400-åring.  
Vi får väl se när det kan tänkas bli av. Får väl nöja mig med andra räksmörgåsar tills vidare.
Tills dess: stort grattis Göteborg!  

Mycket att se och uppleva i Göteborg! För alla, i alla åldrar. Väggmålning inne på
Svenska Mässan.
  Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. grattis till mig som har bott femtio år i Göteborg 🍾 🎉

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart grattis till dig, göteborgare i själ och hjärta och en sann gbgs-patriot!

   Radera
 2. tårtbuffén med dig var toppen! ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vore väldigt trevligt med en repris!

   Radera
 3. Även jag säger stort GRATTIS till Göteborg. Själv har jag varit där tre gånger - två tjänsteresor i samband med mässor och en "fotbollsresa" i samband med Gothia Cup. Ja, åsså har jag ju tagit färjan över till England några gånger också. Men det var också för år och dag sedan.
  Jag gillar Göteborg och speciellt människorna med sin charmiga dialekt. Å Sveriges bästa(?!) fotbollsspelare Glenn Hysén, Glenn Strömberg och Thomas Wernerson kommer ju därifrån också;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Göteborg är trivsamt trots att det ofta regnar ... lustigt nog har bokmässehelgerna dominerats av strålande sommar och riktig värme! Jag har inte varit på Gothia men väl på Partille Cup (handboll)-

   Radera
 4. Stort grattis Göteborg och det är verkligen en härlig stad. På så många sätt- Instämmer helt i det du skriver men har missat "stället" med lunch och tårtor. Men har däremot ätit en väldans god lunch på hotell Dorsia och den astatiska restaurangen Toso vid Götaplatsen. Att bo på Dorsia är också en upplevelse.
  Ja, tänk bokmässan. Fina minnen.
  Hoppas på ett besök i Göteborg i sommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst vore det kul att åka dit igen! (trots att jag blev ficktjuvad på plånboken en av de sista gångerna ...)

   Radera