måndag, maj 17, 2021

Ketchup-effekt i tv-soffan

Livet som tv-tittare liknar en berg-och-dalbana. Det har också tydliga paralleller till den berömda så kallade ketchup-effekten. Först hittar man ingenting man är sugen på, sen ingenting och ingenting en gång till.

Men plötsligt händer det! I dag, på Norges nationaldag, har svensk tv-publik också en högtidsdag värd att fira. Eller vad sägs om premiär på en ny säsong av underbara danska "Badhotellet" i TV4 klockan åtta. Så skönt med en serie utan mord och värsta eländet. Man får till och med skratta! Finns också på Play.

Likaledes underbara men helt annorlunda är den brittiska polisserien "Line of Duty" vars sjätte säsong man kan se på SVT Play med start i dag. Den har vi längtat efter, länge! Dessutom upptäcker jag att "Scott & Bailey" redan ligger ute, hela femte säsongen! Smarta tjejpoliser som vet hur bovar ska tas.

Och då har jag ändå helt gått förbi "Vem bor här?", gissningsleken i heminredningsbranschen som SVT sänder, i krock med "Badhotellet" klockan åtta. Helt fascinerande att få komma in hos folk och se hur de har det: ibland vill man flytta in direkt, men ofta är den enda tanken som dyker upp i min skalle: Stackars den som ska städa där! Rätt underhållande hur som helst.

Inte vet jag hur din måndagskväll ser ut, men min kommer med största säkerhet att tillbringas i tv-soffan, mitt i ketchupexplosionen, så att säga. 

Copyright Klimakteriehäxan

18 kommentarer:

 1. Jag hittar ingen sjätte säsong av Scott & Baily. Men den kommer väl snart då. Line of dutycker har jag tittat på mycket. Roligt om det kommer nya avsnitt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har nog rätt, det verkar inte finnas en sjätte än så länge. Line of Duty är helt suverän tycker jag!

   Radera
 2. hela våren har varit bra filmer och serier i svt 🇬🇧

  SvaraRadera
  Svar
  1. om flödet av bra filmer har varit jämt, så är det knappast någon ketchupeffekt

   Radera
  2. Nu är du allt lite grinig ... :-D
   Jag avser inte bara film utan serier. Och vet många med mig som tycker det har varit svårt att hitta nåt man vill se. Man måste leta - då finns de! Vi är förvisso sugna på olika saker vid olika tillfällen.

   Radera
 3. Visst blir man glad att bra serier! Lustigt nog har jag inte sett nåt av det du räknade upp, men känner ju igen brunetten där i Scott and Bailey, hon är bra! Engelska deckare är ju bra, kanske nåt jag kan börja se? Just nu har jag börjat se en ny säsong ( för mej) av den danska serien "Brottet".
  Ha en skön kväll, själv så kallar jobbet på mej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De här jag nämner är alla riktigt bra, fast olika. "Brottet" var ju också något man var "tvungen" att se!

   Radera
 4. Jag är väl lite tråkigare sorten som ser på "Fråga doktorn" varje måndag. Inte för att jag är inbillningssjuk utan mer att jag är ytterst intresserad av läkarvetenskapen.
  Vem bor här, har jag sett några gånger...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Fråga doktorn" tittar jag nästan aldrig på, fast nu har de ju bytt programledare så det kanske har blivit lite bättre? "Vem bor här" är lite småkul.

   Radera
  2. Sedan den ny programledaren började, har det helt klart blivit mer intressant. Förut handlade det mest om "mig som är en stockholmstjej" och det var mindre intressant. Numera är det intressanta reportage och intervjuer inbakat.

   Radera
  3. Kanske man ska ge det en ny chans? Jag tycker att f d ankaret är, ursäkta mig, outhärdlig.

   Radera
 5. Line of Duty ser jag fram emot liksom Scott & Bailey. Visste att hela säsongen ligger ute, men glömmer alltid att den ju visas vid en viss tidpunkt en viss dag. Glömmer faktiskt bort att svt24 och svtplay finns. Efter ett helt liv där man längtat efter en serie på bestämda tider så är jag aningen "oflexibel".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inriktningen är glasklar: Både SVT och TV4 har insett att de måste tävla om tittarna med streamingtjänsterna. Så nu gäller det att ha koll på Play, för där finns betydligt mer än det som ryms i tablån.

   Radera
 6. "Badhotellet" ser jag gärna och blir bra med en ny säsong. "Vem bor här" hoppar jag gärna över, men satsar på "Line of Duty". "Scott and Baily" gillas också.
  Ska i kväll se på TV4 se "Gängkrigens tid" från Biskopsgården i Göteborg. Läste "Familjen" för ett ta sedan så programmet känns angeläget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag rundade av med "Alla mot alla" i femman ... väldigt udda. Badhotellet är en pärla.

   Radera
 7. Jag gillar också att titta in hos folk - förr drömde jag om att bli elavläsare bara för att se hur andra bor. Nu kan jag se de finaste hemmen från soffan. Tänk dig att leva som om det vore visning varje dag! För de har väl aldrig stökigt i så tjusiga hem.

  Badhotellet längtade jag efter, men blev lite besviken, känns som konstgjord andning. Hoppas att det händer nåt som inte är förutsägbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men långt ifrån alla de där hemmen är fina!!! Smaksak, förstås. Och Badhotellet - ingen pangstart men ändå några fniss till att börja med.

   Radera