lördag, maj 29, 2021

Den ljusnande framtid tar plats på scenen

Medan vaccindos två så sakteliga sprider sig i min kropp för att ha uppnått maxeffekt om några dagar känner jag hur det finns saker i framtiden som lockar, upplevelser som jag verkligen har saknat. Nu tar de plats på huvudstadens scener igen.

Begärligt suger jag i mig bioannonserna i morgontidningen. I mars i fjol såg jag en film på stor duk senast. Sedan dess har jag förvisso sett långfilmer, men bara i tv och det blir aldrig riktigt samma sak. Nu vet jag att jag åtminstone vill se "Tove" om Tove Jansson och "Nomadland", Oscarbelönad. "Berlin Alexanderplatz" känner jag också mig sugen på trots längden, den är över tre timmar. Fler kommer att dyka upp.

Och så slås ju dörrarna till teatrarna upp igen! Naturligtvis måste man se "Rain Man" med Robert Gustafsson och Jonas Karlsson, och faktum är att jag är lite intresserad av musikal också: "Saturday Night Fever" på svenska låter som en grym utmaning. Men senast jag såg en föreställning med sång och dans var jag väldigt imponerad av hur duktiga dansare vi har i Sverige numera, de finns inte bara på Broadway och i West End.

 Bild från Stadsteatern.
På Stockholms Stadsteater lockar duon Lotta Tejle och Ann Petrén (bilden) i "In Memoriam Baby Jane", inte för att jag vet något om pjäsen utan för att jag tror att de där två damerna kan leverera en historia man tar till sig. Dessutom vore det jättekul att gå på soppteater igen, på lunchtid!

Kungliga Dramatiska Teatern erbjuder Anton Tjechovs "Måsen" längre fram i höst, en riktig klassiker som jag inte tror att jag någonsin sett.

Ja är man nu en gång för alla en kulturtant är gryningstimmen snart här. Ska banne mig börja boka lite biljetter, jag lär inte vara ensam om att vilja sitta som publik i en mörk salong igen för att få nya intryck. Fast det samtidigt är svårt att planera: kan jag verkligen pricka in ett teaterbesök i november redan nu? Bestämmer mig för att försöka duger.

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. nu håller det på att hända saker, sakta men säkert, bra göteborgsk skådespelare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns säkert spännande saker att se fram emot på Göteborgs scener också, men jag har ingen koll på det.

   Radera
  2. du har ju henne på bild! Ann Petrén som har spelat på Stadsteatern i Göteborg och Backateater på Hisingen, nu har hon skrivit pjäsen In memoriam Baby Jane
   (Sofi Oksanen har skrivit Baby Jane, annat tema)

   Radera
  3. Ja jag vet men Ann P spelar i Stockholm (och bor granne med mig dessutom).

   Radera
 2. Ja, du är en riktigt inbiten "kulturtant", så jag förstår din glädje att "kultursverige" håller på att öppnas upp igen.
  Men att se "Rain Man" och "Saturday Night Fever" på svenska är då ingenting för mig. Varför välja kopian om man kan se/har sett originalet;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller inte med dig där: nya tolkningar kan ge nya intryck. Det ena utesluter inte det andra! Sen kan det förvisso hända att man blir besviken ...

   Radera
 3. Visst ser jag också nu lite ljus i tunneln och har saknat både bio, teater och operabesök. Så visst blir det bokningar här också. Har längtat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Operabiljetterna slåss jag inte om, fast jag längtar efter att se en fin balett. Sedan önskr jag att det funnes mer "drop in"-platser på teater - jag är dålig på att boka långt i förväg.

   Radera