söndag, november 07, 2021

I cyklisternas paradis

Oslo ska bli en cykelstad, ett paradis för dem som tar sig fram tyst och miljövänligt, det verkar politikerna ha bestämt sig för. Dottern, som nu bott i den norska huvudstaden i mer än tio år, berättar att där man förr kunde parkera på gatornas båda sidor är nu p-rutorna borta och ersatta av cykelbanor. Cykelställ finns också gott om, och minsann tackas de tvåhjulingtrampande också på rejäla skyltar! Så lämpligt att uppmärksamma när det nu råkar vara Skyltsöndag i Blogglandia, med navet hos BP. Bara att trampa på i nya eller gamla hjulspår!
 "Barnas trygghet" är en ideell organsation som arbetar för att förebygga våld och
övergrepp mot barn. Hur cykeln kommer in i sammanhanget är jag inte riktigt
klar över. Men där är den!
Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. Nej någon cykelfantast har jag aldrig varit och nu när både jag och gubben börjar bli väldans vingliga så har vi sålt våra cyklar. Dom få gånger vi ska ut nu (utan hund) så ska vi antingen till Hemse eller Klintehamn och det är 1,4 mil åt båda hållen så då blir det bilen.
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Stockholm har det blivit väldigt farligt att cykla känner jag. Har inte tagit ut min ur förvaringen på hela sommaren!

   Radera
 2. Vad fint att man tänker så i Oslo. I Köpenhamn har det sedan länge varit cyklisternas stad. Lidköping är också cykelvänlig.
  Eftersom jag ingen bil har, så är cyklarna för mig ett måste.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Danskarna har cyklat länge, det har du rätt i. Cyklisterna har blivit fler i Stockholm också. Men det är rörigt i trafiken!

   Radera
 3. Ska Oslo bli ett nytt Amsterdam kanske? Ser nästan ut så, speciellt med tanke på att man har tagit bort parkeringsrutor och istället anlagt cykelbanor.
  Unntatt lät roligt, så det fick jag googla. Okej då - att det betyder undantag borde jag ha kommit på;-)
  Cykeln som gör reklam för Barnens Trygghet är kanske en "reklampelare" som innehåller broschyrmaterial som delas ut vissa tider.
  Ja, där fick du mig engagerad igen;-)

  Tusen tack för länken och en toppen skyltning från grannlandet:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snart slut på bilder från min utlandsresa dock ... ha det bra!

   Radera
 4. Men i dagens regnoväder vill man knappt inte ens gå ut än mindre cykla. Men imorgon hoppas jag på uppehåll, för då ska jag cykla till jobbet. Linköping har också byggt ut cykelbanorna. Snyggt skyltat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju lätt att inse att cykling är bättre för miljön än bilåkande. Fast har man sett hur det ser ut i Peking verkar det rätt lätt att krocka och råka illa ut även på två hjul.

   Radera
 5. Att cykla i storstan är ju smidigaste sättet att ta sig fram, men, ska man tvärs över stan kan det bli tungt...Är inte Köpenhamn sedan gammalt också en cykelstad? Här i sundborn ser jag inte så många cyklister, mest stavgångare och rullskidåkare. Motionseffekten är väl densamma...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det smidigt - i bra väder och på tider när nästan inga andra är ute! Rullskidor verkar iofs också rätt farligt. Men några stavgångarolyckor har jag inte hört talas om - än! :-D

   Radera
 6. Även Köpenhamn är ju en cykelstad och har varit så länge. Bilar kommer i andra hand.
  Intressant att Oslo också går i den riktningen. Stockholm har ju också gjort det men här är det ju tyvärr väldigt rörigt med och bland de som cyklar. Och som fotgängare får man passa sig.
  Fina skyltar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog slutat cykla i Stockholm. Har sett för många otäcka incidenter, flera kollegor har blivit svårt skadade på väg till eller från jobbet. Ska man passera Slussen är det med risk för livet!

   Radera
 7. Snygg röd tråd i ditt snygga skyltande! :-)
  Fast dom verkar stava lite konstigt i Oslo... ;-)

  Ha en fin start på veckan!

  SvaraRadera