torsdag, november 04, 2021

Hemgjord ostkaka

Vi kom att prata om mat. Om ostkaka, för att vara exakt. Ostkaka! Så gott! Visst, enkelt att ta med en form från Frödinge när man handlar. Men inte särskilt besvärligt att göra egen, om man använder receptet som heter "Fannys ostkaka". Den blir godare!

Det här är ingredienserna: 500 g keso, 2 ägg, hackad mandel, 0,5 dl vetemjöl, 0,5 dl socker och 2,5 dl mjölk. Inte något som är svårt att få tag i. Så jag slog till och gjorde de nödvändiga inköpen, hade ju ingen keso i kylen, ingen mandel hemma heller (man kan gärna vara lite generös med mandeln).

Ugnen ska hålla 225 grader, den smorda formen med smeten ska stå strax under mitten och hela härligheten blir klar på 45 minuter. Sagt och gjort! Jag dukade, plockade fram burken med min hemgjorda jordgubb/rabarbersylt. Ostkakan blev vackert gyllenbrun i värmen. Härligt! Äntligen tog väntan slut och det var matdags. 

Kanske blir du också sugen och vill pröva receptet? Gör det! 
Men byt inte sockret mot salt. Det blir inte bra. Min ostkaka var jätteäcklig och garanterat oätlig, det kan jag garantera, eftersom jag gjorde det där klassiska misstaget. Fast den blev snygg, kakan. Suck.

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Ajdå, ett ödesdigert misstag där... Men den såg i alla fall fantastiskt god ut :-)
  Bättre lycka nästa gång, men kolla "sockret" en extra gång för säkerhets skull :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har gjort om och gjort rätt ... gott!

   Radera
 2. Hur kan man ta fel på socker/salt, står ju på påsen.... själv köper jag den minsta i affären, värmer lite och njuter ensam med lite vispgrädde och hjortronsylt, maken vill inte ha... ris har vi inte ens hemma (köper kanske till julgröten som äts med med gammaldags fruktkräm på torkad frukt och russin)

  SvaraRadera
  Svar
  1. vetemjöl...? trodde det var typ rispudding, med smak av bittermandel... håller mig till det köpta

   Radera
  2. Du förutsätter att jag har socker och salt kvar i påsarna. Det har jag inte. Gammalt skåpsystem! Och jag VET ju vilket som är vilket. Men RIS - vem har sagt nåt om ris? Ingår väl aldrig i en ostkaka hur som helst? Jag kan också äta Frödinge, men Fannys är godare.

   Radera
  3. sockret har jag gett bort, även vetemjölet...

   Radera
 3. Tack,för ett bra recept. Har aldrig testat att göra ostkaka men nu är det dags. Och jag ska försäkra mig om att ta socker. Har salt och socker i burkar men de är märkta. Men bäst att titta noga. Lätt hänt att ta fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast jag tror att jag aldrig förr tagit fel ... resultatet var verkligen förskräckligt!

   Radera
 4. Hahaha! Ursäkta att jag skrattar här. Hur man kan blanda socker med salt har jag otroligt svårt att föreställa mig. Men åt andra sidan har jag aldrig bakat nåt så jag hade kanske råkat ut för samma fadäs som du. Tror nog att det går lika bra med Frödinge hos den lokala ICA;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har socker och salt i en gammaldags lådkonstruktion bredvid spisen i Barndomslandet. Vet mycket väl vilken låda som innehåller vad, men nu gick det väl lite fort tror jag ...

   Radera