måndag, november 22, 2021

Ett LJUDligt och riktigt roligt boktips

Det där med att lyssna på underhållande text framförd av duktiga skådespelare, det är en härlig sak i sin egen nisch, och den dyker ju upp med jämna och ojämna mellanrum som ämne i bloggvärlden, nu senast i den gångna veckan.

"Lille Fridolf" var en serie folk lyssnade på och hade jätteroligt åt på 50-talet. Många andra följde. Från dem var steget kort över till Radioteatern som jag upptäckte när jag fortfarande var väldigt ung. Det blev många fina stunder bredvid transistorapparaten, som jag bar med mig ut i solen med frukostkorg och morgontidning när jobbet tillät.   

När barnen var små drällde det av kassetter omkring oss, det var "Loranga, Masarin och Dartanjang" inläst av Lasse Pöysti, Ture Sventon-böcker med Helge Skoogs röst och Astrid Lindgren som själv läste egna texter. Även vuxenböcker i ljudversion smög sig in i min vardag, och jag tyckte det var njutbart nästan jämt  var det inte det gick det ju att stänga av!

Så befann jag mig på tjänsteresa i London och besökte BBC, där det fanns folk jag på den tiden samarbetade med kring en del tv-projekt. Vi hade mycket annat att prata om också, eftersom det var trevliga människor, och ofta hamnade vi på ett gemensamt intresse: böcker.

Då säger kollegan Neil att han vill ta med mig till BBC:s personalbutik, för där finns något som han tror är som gjort för mig. Ett sådant förslag vill man ju inte missa! Vi knallade dit, han pekade: "Det där, det ska du köpa. Det passar dig perfekt." Jag lydde.

Hem kom jag med en liten snygg plåtburk innehållande en bunt cd-skivor, en radioserie på tio timmar. Började snabbt lyssna. Och så roligt jag hade, körde cd efter cd! Neil kände mig uppenbarligen bättre än jag kunde ana, för i denna tämligen galna story där så många fördomar luftas fanns hur många spetsfundiga iakttagelser som helst. Humor i min smak!

Vera Small och Irene Spencer är två änkor som möts på ett bröllop, och där startar deras vänskap som ibland mer liknar knivskarp konkurrens, med hugg i ryggen och lismande beröm. De börjar brevväxla. Det är genom breven lyssnaren får ta del av deras historia, som britterna kallar "hilarious" och ja, hejdlös är den, fast ibland med stänk av allvar. På botten i den fina plåtasken speciellt framtagen som "Collector's Edition" fanns också recept på en kaksort som spelar en inte så oväsentlig roll i storyn.

Två av Englands alla framstående skådespelerskor står för dialogen: Prunella Scales och Patricia Routledge, som axlar titelrollerna (och faktiskt de enda rollerna) i Ladies of Letters. Scales känner man numera igen från de långa båtfärderna på olika kanaler med maken Timothy West. Routledge är den oförglömliga Hyacinth i humorserien "Skenet bedrar" (Keeping Up Appearances).

Serien har aldrig översatts till svenska, och det kan jag förstå, för det hade inte varit en enkel uppgift. Men för den som både vill ha roligt och borsta upp sin engelska är detta två feta flugor i en enda jättestor smäll. Utgår från att serien finns att hämta på någon strömningstjänst. Mycket nöje!

Copyright Klimakteriehäxan

PS Ser när jag googlar att serien också finns som bok på papper. Författare är Carole Hayman och Lou Wakefield. Men jag tror att varianten med rösterna vinner!

14 kommentarer:

 1. kul tips, finns oerhört mycket bra saker att lyssna, radions P1 är en guldgruva, bibliotek... youtube etc gratis

  SvaraRadera
  Svar
  1. De här betalade jag för, men fick valuta för varje pund! (Minns inte vad de kostade, men jag fick Neils personalrabatt i alla fall)

   Radera
  2. plus flygbiljett ��

   Radera
 2. Ladies of Letters av Lou Wakefield, Carole Hayman finns att köpa:

  https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?ac_used=no&search_word=ladies+of+letters+lou

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att de "lever"! Men nån fin samlarlåda får man nog inte längre ...

   Radera
 3. Den serien känner jag igen. En av men svengelska mans favoriter. Han lyssnade nog på de olika avsnitten som han lyckades ladda ned från en inte helt legal sajt skulle jag gissa. Det var många år sedan.
  Har hört lite grand och håller med dig att den serien inte går att översätta utan att förlora hela "poängen".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du redan "känner" damerna!!! Jag ska nog ta och lyssna om på dem snart.

   Radera
 4. Lille Fridolt minns jag väl och Tänk Astrid Lindgren när hon själv läste.Lycka att få lyssna till närman beställde rullbanden från en AV-central och spelade den i klassen på den trogna Tandbergbandspelaren. Minns även Lasse Pöisti m.fl.
  Vad gäller karaktären "Hyacint" har vi sett alla avsnitt och har skrattat så mycket. Säkert skulle jag ha stor behållning av serien du . Prunella Scales har jag följt på kanalerna och i serien Fawlty Towers. Skulle gärna lyssna till dem båda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lille Fridolf lyssnade vi på under största möjliga tystnad, avbruten av fniss och skratt. Tror verkligen du skulle uppskatta Ladies of Letters!

   Radera
 5. Jag älskar båda damerna! Pratar tydlig och fin engelska, men jag skulle nog behöva ha boken också, den engelska jag pluggade i många år, räcker inte så långt. Att bara undervisa nybörjare i engelska så länge, gjorde att mitt passiva brittiska ordförråd har tynat bort så sakta.
  Men jag ska notera titeln och kanske hittar jag den någonstans nu när jag känner till den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt underhållande är det!

   Radera
 6. Jag googlade och såg att den gått som tv-serie, hittade några "teasers" på Youtube. Konstigt att inte svt tagit sig an den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va har den gått i tv??? trodde bara det var i radio!

   Radera