onsdag, november 10, 2021

Med tysk guide i Asien

Idag vill Enligt O få oss att rikta våra blickar mot en avlägsen världsdel. Veckans kulturfråga lyder: Vilken författare som skriver om Asien är din favorit?

Har nog inte hur mycket som helst att välja på här ... men mina tankar går direkt till den tyske Jan-Philipp Sendker. I grunden är han journalist och arbetade för den stora tidningen Stern, men numera skriver han sedan länge romaner på heltid.  

Hans erfarenheter från Asien gör att åtminstone jag uppfattar hans historier som trovärdiga. Det kan förstås bero på att mina egna kunskaper om den världsdelen är väldigt begränsade. Svallvågorna efter den kinesiska kulturrevolutionen pekar han på, eftersom de som sköljer in också i nutiden. Sendker kan dessutom mycket om det kinesiska vardagslivet och traditionerna, och allt detta sammantaget gör att han blir mitt namn i dag som guide i Asien.

Den första av hans böcker jag läste var "Konsten att höra hjärtslag" (Das Herzenhören) och i den är huvudpersonen från Burma. En romantisk historia som grep mig och har gripit väldigt många fler, för detta är en internationell bästsäljare! Två uppföljare finns.

Sendkers Kina-trilogi börjar med "Viskande skuggor" (Das Flüstern der Schatten) och då blir det mindre romantik och mer spänning. Läsaren tas med till en undre värld där egna lagar gäller. Jag har fortfarande sista delen i serien oläst, men den står här och väntar så snällt.

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

  1. Svar
    1. Sendker är ganska lättillgänglig, det tycker jag talar för honom.

      Radera
  2. Det var en ny författare för mig. Tack för tips!

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Sendker står på min läslista. det verkar vara en intressant trio

    SvaraRadera
  5. Du är helt otrolig! Men det har jag ju sagt förut, inte bara en gång utan massvis med gånger. Min första tanke var James Clavells böcker med Shogun i spetsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte läst Shogun ... men den står här ...

      Radera
  6. Jag har faktiskt aldrig läst något av Senker, men tänkt göra det och tackar för inlägget!

    SvaraRadera
  7. "Konsten att höra hjärtslag " fängslades jag också av. Och "Viskande skuggor " läste jag när vi bodde i Peking. Men jag hade glömt av de andra två böckerna.
    Jag kom här också att tänka på a Pearl Buck "Den goda jorden" m.fl.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Buck. Och Duras. Finns absolut fler!

      Radera
  8. Har sett hans titlar lite här och där, men inte kommit till skott. Undrar om inte Hjärtslagen står i hyllan till och med.

    SvaraRadera