onsdag, november 03, 2021

Ord och toner

Musik var viktigare förr, konstigt nog, för nu skulle jag ju ha mer tid att bara sitta ner och lyssna, förhoppningsvis njuta. Men i stället kan jag konstatera att tystnad är en dyrbar skatt. Älskar när bruset tonar bort, när stillheten lägger sig över stället där jag befinner mig.

Fast det är klart, den finns ju ändå där, musiken. Ibland påtvingad, som i butiker eller från en bergsprängare bredvid mig när jag försöker läsa i solstolen. Ibland självvald, ofta då en gammal goding med/av någon av alla de amerikanska singer-songwriters som jag tagit till mitt hjärta: Carole King, Carly Simon, Kris Kristofferson, Don McLean. Om svenskt: Monica Z, Cornelis Vreeswijk, Povel Ramel.

Deras låtar kan jag fortfarande, både text och melodi. Dock inser jag att vi människor konsumerar musik på väldigt olika sätt. För mig är texten minst lika viktig som musiken, där har ni svaret på veckans kulturfråga från Enligt OVad fokuserar du på när du lyssnar på musik, melodin eller texten?

I allra bästa fall samsas de på ett perfekt sätt. Som i "American Pie" som kanske är Don McLeans mest kända låt, Madonna gjorde en cover på den och då gick den hem hos ännu en generation. Men, med all respekt för fenomenal musikalitet, vad hade Povel Ramel varit utan sina texter? Tja, något hade han förvisso ändå varit, men inte det geni och den idol han blev i min värld.

Kommer att tänka på en väsensskild men superb kombination av ord och toner i en sentida succélåt: "Shallow" med Lady Gaga och Bradley Cooper,  ett huvudnummer i den fantastiska filmen "A Star Is Born". Den kan få bryta tystnaden kring mig.

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. eftersom vi har mycket live-musik hemma med saxofon, säckpipa... så kan det ibland vara fint med tystnad också i min ensamhet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tystnad är guld värd - men det är naturligtvis kul med levande musik också!

   Radera
 2. jag lyssnade helt klart på mer musik förr. men jag hörde Kris Kristofferson, 83, live i Malmö i februari 2019. helt otroligt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg honom i Stockholm kanske var det också 2019? Tyvärr var han jätteförkyld - och sa nåt om att det var synd om oss i publiken som betalat dyrt för att höra en snörvlande och hostande gubbe ... men det var kul ändå.

   Radera
 3. Visst är det märkligt! Musik VAR viktigare förr. Eller så var artisterna mera i min smak. Säger bara David Bowie, Bruce Springsteem, Bonny Tyler, Neil Young, Lou Reed, Talking Heads, Eva Dahlgren, Robin och några till.
  Dagens rappare får mig att spy och sångarna i bland annat Melodifestivalen är bedrövliga. Så då blir det ingen radio för min del. Så enkelt är det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mello ratar jag, rap begriper jag inte. Men inget hindrar ju att man njuter av gamla godingar. Och ändå blir det sällan!

   Radera
 4. Jag har blivit dålig på att lyssna på musik sedan jag började med ljudböcker. De går liksom först. Annars är jag nog en ganska utpräglad musikmänniska, även om jag lyssnar på texterna också - eller struntar i dem om de inte tillför något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag lyssnar ju på bok när jag är på promenad - ldrig musik, faktiskt.

   Radera
 5. Håller med om tystnaden och American Pie. Povel är också ett exempel på när texten är helt central.

  SvaraRadera