söndag, november 14, 2021

Välkomna till Åmål!

 
Till den lilla stadens torg vid Åmålsån kom jag i veckan. Har varit här förut, men detta är ingen metropol man uppsöker utan särskild anledning ... Strax över 9000 personer bor här. Och de verkar hur som helst tillhöra det uppkopplade folket.

Så måste man väl ändå tolka den omgjorda gamla telefonkiosken? Naturligtvis har de blivit över, de där små kurerna med en telefon som kunde användas genom betalning med mynt eller, på senare år, kort. I dag har alla egen mobil, så behovet av telefonkiosk är i princip utraderat.

Men det finns ju ett problem som hotar alla oss mobilberoende människor: att batteriet töms. I Åmål har man tänkt på det minsann! Där det en gång skyltades med "Telefon" står det nu "Ladda". Jag blev förstås tvungen att gå in och kolla: det skulle ju kunna handla om ett skämt.

Det gör det inte. Inne i "buren" finns tio USB-portar, och mobilen laddar snällt när man pluggar in den. Fantastiskt! Finns det fler sådana här "laddkiosker" någonstans? Eller har telefonkioskerna bara blivit skrot? För mig var denna återanvändning en klar nyhet.

Återstår bara en liten undran: ska man stå där på torget och vänta medan batteriet fylls på? Har man elbil kan man förstås ladda den samtidigt, en sån laddstolpe står strax bredvid. Med skylt målad på asfalten.


Flaggor med bokstaven Å i olika utsnitt hälsar besökaren välkommen till
Åmål, Dalslands enda stad. Å så vänligt skyltat!

Denna skyltsöndag välkomnades du alltså till Åmål, vare sig du är fullt uppladdad eller i behov av påfyllning. Om påfyllningsbehovet gäller skyltar, så hittar du fler via BP:s blogg (fast eftersom den listan verkar lite omodern kanske du hellre ska kolla hennes högerspalt!)

Copyright Klimakteriehäxan

21 kommentarer:

 1. Anonym10:24 fm

  Genialt med laddningsmöjligheten. Ibland blir man (luren) ju helt urladdad och kan behöva kunna ringa ett samtal eller skicka några meddelanden och då är det ju förträffligt att få lite tillfällig ström. Särskilt bland yngre som oftare verkar få sina telefoner urladdade än andra och som kanske behöver kontakt för att få skjuts etc. /Torbjörn i Karlstad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar verkligen idén, även om det inte verkar superpraktiskt ...

   Radera
 2. sett filmen, och kör förbi på väg till Säffle, bibliotek och kaféer och många andra ställen har laddmöjligheter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart kan man ladda överallt där det finns ett eluttag, men jag tycker detta var en fiffig idé - återbruk av telefonkiosk!

   Radera
  2. jo, men på bibliotek kan man passa på att sitta ner och läsa tidningar gratis

   Radera
 3. Det gäller bara att vara utrustad med laddkabel då till telefonen - smart att återanvända telefonkioskerna. När vi besökte Skultuna i höstas hade det gjort om en telefonkiosk till utedusch att nyttja innan jacuzzibadet. Ha en bra eftermiddag och snyggt skyltat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja har man glömt sladden blir det svårare ...
   Dusch? Ja varför inte!

   Radera
 4. Åmål har nästan hört till mitt närområde, när jag bodde i Ed. Barnen gick på gymnasiet i Åmål.

  Laddkiosken var ju kul men man lämnar inte sin mobil där och går iväg nån annanstans.

  Noahs pappa är även pappa till Lowe och Sally, så han har några farsdagar på nacken. Men det är inte lätt att hålla isär allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, man kan knappast lämna sin apparat utan tillsyn. Men en kort påspädning kanske kan vara bra?

   Radera
 5. Minns så väl filmen "F*****g Åmål. Och tills nu var den min enda bekantskap med staden.
  Men staden verkar vara väldigt "miljövänlig". Återvinningen av telefonkiosken är genial. Skulle dock inte nödvändigtvis lämna min mobil utan uppsikt där.
  Laddningsskylen för elbilar är också nåt jag inte sett. Här finns det antingen inga skyltar alls utan så sitter de på väggen i parkeringsgarage.
  Bokstaven Å är ju så tacksam att leka med. Dessutom är Åmåls "A" förbryllande lik Åhléns "A".
  Så kul med dina skyltar från Åmål! Tusen tack för dom och länken:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att jag kunde presentera ett par nyheter denna skyltsöndag! Det tar nog ett tag innan jag hamnar i Åmål igen.

   Radera
 6. Vad trevligt med ett besök i Åmål. Var länge sedan jag var där. God idé att göra om gamla telefonkiosker till laddningsstationer för mobiler. Men att stå och vänta? Nja Har alltid en extra laddar med mig. Känns enklare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Power bank hade jag ett tag men den har jag vid det här laget totalt glömt bort. Hur som helst gillar jag iden med nyanvändning av telefonkiosker!

   Radera
 7. Tänker också att man kan kolla sina foton eller skicka mail medan man står där.
  F.ö. är Åmål en av de få orter jag aldrig besökt, annars har jag inte många vita fläckar på mitt livs sverigekarta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om jag riktigt kan rekommendera stan som utflyktsmål i a f inte om man har en bra bit dit ... tror inte det händer så värst mycket i stan ...

   Radera
 8. Tack för besöket i Åmål - där har jag aldrig varit själv.

  Smart med laddstationer i den gamla telefonkiosken. Jag minns när jag var liten då var jag ofta och vittjade myntutkastet, det hände att man kunde hitta en tjugofemöring där. Bättre var oddsen när man lyfte på trätrallen i botten, där kunde man hitta dom riktigt stora pengarna, ibland en hel krona :-D

  Snyggt skyltat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snyggt skyltat i Åmål, bara att tacka och ta emot ... minns också den där myntjakten. Och hur jag en gång gick in i en telefonkiosk och svarade, eftersom det ringde där! Stor förvirring uppstod i andra änden där man uppenbarligen slagit fel nummer (alla tfnkiosker hade ett vanligt nummer men det visste allmänheten inte om tror jag).

   Radera
 9. Har personligen inget behov av att ladda min mobil som nästan aldrig använder. Men annars tycker jag det var en mycket bra idé att återanvända dom gamla fina telefonkioskerna till!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, klarar du dig ändå??? Imponerande! Men återbruk gillar vi, i alla former.

   Radera
 10. Jag är väldigt förtjust i Dalsland som kallas för ett Sverige i miniatyr, alla typer av landskap finns inom dess gränser. Många är campingturerna dit genom åren. Att ladda mobilen är ju en suverän idé och jag tycker ju att kioskerna är så söta så hoppas fler tar efter. Jag är ju inte så med min tid så jag förstod först förra veckan att jag kan ladda min mobil på bussen...självklart var det dottern som himlade med ögonen åt sin gamla ovetande mamma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan omöjligt ha koll på allt ... det har nog inte din dotter heller!

   Radera