tisdag, november 09, 2021

Dag eller natt – det blev både/och


Hur ska nu veckans tisdagstrio se ut för att passa Ugglans påbud? Det ska vara dag eller natt i titeln. Här finns faktiskt en hel del att välja på. 

Låt oss ta det från början med alla barns favorit: "God natt, Alfons Åberg" av nyligen avlidna Gunilla Bergström. Det här är boken som blev starten på denna älskade framgångshistoria om en liten kille som lever med sin pappa. Ibland kommer farmor, och så har han ju Mållgan också! Visst är det är en skatt hon lämnat efter sig, varken mer eller mindre, till oss och våra barn och barnbarn!

Anna Gavalda bjuder faktiskt på några leenden i "En dag till skänks" (L'Echappée belle) om syskonen som ska gå på ett bröllop men gör revolt mot konventionerna och gör en helt annan utflykt i stället. Kvar på kalaset blir en övergiven och snorkig kvinna, gift med en av bröderna. Hon blir en rätt så kul figur, eftersom hon (som den sorgliga snobb hon är) ser ner på allt som hon anser vara "billigt", "omodernt" och "opassande". Bl a så yttrar hon sig om (det väldigt populära) skönhetsvårdsmärket L´Oreal som enligt henne bara är skit ... och ja, sånt kan jag lockas att skratta åt, eller åtminstone le! Snobbar är löjliga, rent generellt.
 
Fredrik Lindström kan man ockå skratta åt ibland, även om han riskerar att så att säga slita ut sitt ansikte i tv (och rösten i radio). Ny omgång av "På spåret" startar snart! Att han är en mångsysslare är helt klart, och jag tror man vågar påstå att han har ganska höga tankar om sig själv. Vilket märks i boken "Vad gör alla superokända människor hela dagarna?". Är du redan lite trött på Fredrik ska du nog hoppa över den här.

Nu försökte jag vara
 lite originell, hur tyckte ni det gick? Valde bort aktuella "Dagar i Belarus", Shakespeares "En midsommarnattsdröm", underbara "En dag" av David Nicholls och "Hundra och en dag" av den av mig så beundrade Åsne Seierstad. Hade nog kunnat klämma fram tio titlar till som funkat till temat.

Copyright Klimakteriehäxan 

28 kommentarer:

 1. Riktigt bra passande trio, känner till författarna, har alla tre i bokhyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alfons är den enda som kommer att ha ett låååångt liv av de tre ...

   Radera
 2. Alfons läste jag när jag var liten :)

  SvaraRadera
 3. det var inte så svårt att hitta dag - och nattböcker. Fredrik Lindström är en avundsvärt kunnig man vad det gäller språk. visst är han uppblåst och egenkär, men hans humor är svår att stå emot

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fredrik L är väl brett kunnig, det har han visat. Och ibland är han verkligen rolig. Den här boken är snabbt läst, och - tror jag - lätt glömd ...

   Radera
 4. Jag gillar Fredrik Lindström, men han avnjutes bäst i små portioner. Tror jag 🙂

  SvaraRadera
 5. Ja, du var betydligt mer originell än jag. Den enda jag känner till i din trio är Godnatt Alfons Åberg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt om jag lyckades i alla fall lite ... Gavalda är väl mest känd för "Tillsammans är man mindre ensam".

   Radera
 6. "Vad gör alla superokända människor hela dagarna?" är verkligen en fantastisk titel :)

  SvaraRadera
 7. Alfonsböckerna är riktiga juveler. Älskar att läsa dem för barn. Fortfarande väldigt aktuella.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror aldrig Alfons blir omodern!

   Radera
 8. Alfons är favoriten. Länge leve Alfons.
  Jag har beundrat Fredrik L och hans kunskaper men ibland blir han för STOR i media.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är stor IRL också. Två meter lång, typ. Och inte mageralagd heller! :-D

   Radera
 9. Godnatt Alfons Åberg kan jag nästan utantill, men magin finns där ändå fastän jag läst den så mycket. Boken av Anna Gavalda är jag nyfiken på, vill läsa om syskonens revolt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det blev ju så med de käraste barnböckerna: texten satte sig! Jag hoppas läsa Alfons för lilla barnbarnet snart, då visar det sig om jag fortfarande "kan" den.

   Radera
 10. Jag har läst alla i din trio. :)

  SvaraRadera
 11. Vissa barnböcker/karaktärer "are still going strong" även idag. De är helt enkelt tidlösa. Och Alfons Åberg är absolut en av dom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alfons kommer att överleva oss alla, i flera generationer!

   Radera
 12. Intressant trio. Alfons tänkte jag också på. Och han kommer nog att leva kvar länge. Undrar hur många jag läst "God natt Alfons Åberg" för döttrar, och barnbarn.
  Anna Gavalda har jag inte läst. Åsne Seierstad har jag nog läst allt av. Gillas högt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag satsar på Alfons och mitt barnbarn, inom kort!

   Radera
 13. Inte tröttnar jag på Fredrik Lindström! Men jag har faktiskt inte läst boken. Inte just den Alfons heller, vad jag kan minnas. Gavalda har jag däremot läst, jag tyckte att den var riktigt charmig. I synnerhet grönsakshandlarens brutna franska där i slutet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla i min trio har absolut sina (vitt skilda) poänger. Men jag kommer inte att dammsuga marknaden efter fler böcker av Fredrik L.

   Radera
 14. Jag tyckte du lyckades fint med trion! Alfons gillar jag ju såklart, och jag har läst annat av Gavalda och Lindström.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid kul att få med en barnbok tycker jag.

   Radera