onsdag, november 10, 2021

Vi läser ... men alla gör det inte

Visste ni att var tredje person över 16 år i Sverige aldrig läser en bok på fritiden? Nog är det väl lite sorgligt? Lite tröst möjligen att lika många läser varje vecka. Men ändå.

Det är boktugg.se som kollat upp en SCB-undersökning om våra levnadsförhållanden, och i dem ingår förvisso läsning av (fysiska) böcker, åtminstone för mig och, tror jag, de flesta av mina bloggbesökare.

Men bokläsandet sjunker undan för undan. I den här gallupen ingick inte ljudböckerna. Av en annan undersökning vet man dock att åtta procent av dem som fyllt 8 år lyssnar på bok varje dag, 12 procent gör det varje vecka. Äldre kvinnor utgör den stadiga läsekretsen generellt, det känns inte som någon överraskning, eller hur? Det är vi som läser, men alla gör det inte. Synd om dem som går miste om så mycket.

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

  1. våra äldsta barnbarn lyssnar mycket på böcker, de mindre har förändrar som läser för dem

    SvaraRadera
  2. Visst är detta trist! Många på högstadiet kan inte läsa, förstå och skriva en resumé av en tidningsartikel eftersom de inte förstå var de läser. Jag tycker det är sorgligt att föräldrar inte längre läser fr sina barn och med dem utan låter telefoner och paddor få ta plats.
    Likaså sorgligt att barn på lågstadiet och även mellan sällan läser riktiga böcker i skolan utan det är paddan som blir en bok. Ja, du hör. Jag går igång .
    Under tiden jag jobbade i skolan läste vi dagligen skoldagens början och även i slutet. Plus hemma som läxa. Tror inte kunskapen att läsa och förstå en text varit tung att bära för dessa elever. Kanske är många av dagens barn klenare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Barn som läser har nytta av det hela livet det är jag bergfast övertygad om.

      Radera