onsdag, november 24, 2021

August i min smak

Nyss delades årets Augustpris ut. Ingen av vinnarna har jag läst, åtminstone inte ännu. Men hamnar ändå bland de som tagit hem den där gubben eftersom Ugglan & Boken ställer denna kulturfråga i dag: Vilken av de böcker som tilldelats Augustpriset vill du lyfta fram?

När jag scrollar mig igenom alla namnen inser jag att jag i alla fall är bekant med hyfsat många, men långt ifrån alla. Svårt att välja blir det ändå, så i kategorierna skön- och facklitteratur kan jag inte bestämma vilken av två som är min favorit. Alltså blir det delad pallplats när jag ska peka på Augustpristagare i min smak!

Kerstin Ekmans "Händelser
vid vatten" fick priset 1993. Jag läste den när den var ganska ny, har nu nyligen lyssnat på den i inläsning av Rolf Lassgård. Vilken roman det är!

"Osebol" av Matrit Kapla belönades 2019, och att jag tar med den beror mest på att jag blev så imponerad över att hon kom på själva idén. Genom att intervjua alla människor i en liten by ger hon läsaren en väldigt intressant spegelbild av hur Sverige kan te sig i vår tid.

Bland fackböckerna har jag två solklara fullträffar: "Expeditionen: min kärlekshistoria" om ingenjör Andrées ack så misslyckade polarexpedition i luftballong. Den gav Bea Uusma priset 2013.

"Ett jävla solsken", en biografi över Ester Blenda Nordström, banbrytande och djärv journalist, skrev Fatima Brenner och fick sällskap hem från prisgalan med August själv 2017.

När det gäller bästa barn- och ungdomsbok har jag läst få av de som getts ut på senare år, men här har jag ändå två titlar: Annika Thors "Sanning eller konsekvens" fick priset 1997. "Sandor slash Ida" av Sara Kadefors vann 2001. Ingen av dem är någon barnbok, mer för lite äldre.

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. gillade Osebol av Matrit Kapla, finns många bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och väldigt många jag inte ens blivit sugen på, en riktig blandning faktiskt!

   Radera
 2. Jag valde också två av varje - det var svårt nog. Dina skön- och facklitteraturval har jag läst och gillat (har också Expeditionen med) men barnböckerna har jag inte läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att kanske många har samma favoriter? ska klicka mig runt och kika!

   Radera
 3. Expeditionen och Ett jävla solsken har jag läst, båda är verkligen fantastiska!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi kan inte vara mer överens!

   Radera
 4. Intressanta val! Årets nominerade är jag obekant med. Hitintills.
  Av de böcker du har med så har jag läst alla utom "Osebol" (Även lyssnat till Lassgårds inläsning av Händelser vid vattnet.Så bra!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Osebol har sina poänger, ganska fort läst dessutom.

   Radera
 5. jag fattade också att det skulle vara historiska Augustpris. jag valde också Expeditionen. svårt att välja bland alla i skönlitterära klassen. känner också dåligt till ban- och ungdomsklassen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina två ur barnkategorin kan mycket väl läsas av vuxna, med god behållning. Bland de skönlitterära hade jag kunnat lyfta fram fler.

   Radera
 6. Händelser vid vatten är en favoritbok, men jag valde ändå en annan den här gången :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns ju mycket att välja bland!

   Radera
 7. Många gamla godingar! Har läst rätt få av dem, men de står på min oändliga läslista. Älskade dock Bremmers bok och Osebol var fascinerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ack ja, de där evighetslånga läslistorna ... där väntar naturligtvis fler guldkorn!

   Radera