torsdag, maj 17, 2018

Bloggen – ett självporträtt?

Denna torsdagskväll i maj dyker Helgfrågan upp, så som den brukar. Mia i bokhörnan undrar: Hur länge har du haft bloggen?

Man kan tänka olika om den saken, men själv skulle jag vilja påstå att jag haft den väldigt länge. Sedan december 2004, för att vara exakt. Kommer så väl ihåg känslan när jag hade postat ett inlägg som test första gången: Wow! Dubbel- och trippel-wow, så kändes det. Jag hade en alldeles egen kanal ut i omvärlden, en kanal genom vilken jag i teorin kunde nå hur många medmänniskor som helst!

Min bloggardebut utgjordes av historien om hur jag fick "Klimakteriehäxan" som mitt alter ego.
Den texten är också första kapitlet i min första bok, som också heter som bloggen. (Namnet är varumärkesskyddat.) Sedan har det bara rullat på!

I dag, nästan fjorton år senare, har jag lagt ut mer än 4600 poster om stort och smått, roligt och sorgligt. Inget ämne är mig främmande, det syns också om du tittar på mina "etiketter" i vänsterspalten. Jag har nån sorts ambition att den som besvärar sig med att klicka in sig här ska tycka att det är värt det, att besökaren får ut något av den (korta) stund det tar att kolla om något hänt sen sist.

Alltså bemödar jag mig varje gång om att formulera en liten text jag kan stå för, även om ämnet bara är något som är bortglömt om någon timme. Dessutom tycker jag ju att det är roligt att fotografera, så om jag lyckas ta några bilder som jag anser kan funka blir det ett mervärde  ja det är i alla fall tanken. Rädd för att bli långrandig är jag ändå, förstås. Och så korrläser jag rätt noga ...

Ibland har jag tänkt att jag borde ägna mig åt något "nyttigare", eftersom jag förvisso lägger ner en hel del tid vid datorn. Det har ju bara blivit så att jag uppdaterar bloggen i princip varje dag, ibland flera gånger om dagen. Men inte för att jag måste, utan för att jag har/får lust! Möjligen är detta min variant av självporträtt?

Många besökare känns som "stamgäster". Andra har kommit och gått. Ibland verkar bloggandet rent generellt ha hamnat i en svacka, men sedan går det uppåt igen, med fler sidvisningar, fler kommentarer. Minns en stammis (numera tyvärr försvunnen) som gladde mig mycket när hon skrev att "det är så härligt varje förmiddag, jag tar en kaffe och en cigg och så läser jag Klimakteriehäxan!" Perfekt! (okej då, bättre utan den där ciggen kanske men i alla fall ...)

Kanske är det här inlägget rent av typiskt för min blogg. Jag hade ju kunnat besvara Helgfrågan med "Nästan fjorton år" och nöjd mig med det. Men nu blev det så här i stället!

En bonusfråga kom Mia också med: Vad gillar du det vackra vädret?
Svar: Det tog slut för fort.
Se där, jag KAN formulera mig riktigt kort också.

Helgfrågan denna gång borde hamnat mellan hägg och syren - men syrenen är redan ikapp!
Copyright Klimakteriehäxan

37 kommentarer:

 1. jag skriver sällan långt, men det är en hel del research korta texten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä du är kort och koncis! Kanske också ett självporträtt?!?! :-D

   Radera
 2. Det du skriver är alltid lika intressant även om jag inte alltid kommenterar. Ibland känns det svårt att komma med en "klok" kommentar. Skulle vara skönt att bara skriva "Läst och gillat" någon gång ibland.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ingrid, uppskattar dina ord! Ja, man kan inte kommentera alltid. Skillnaden mellan antalet besök och antalet kommentarer talar ju sitt tydliga språk.

   Radera
 3. Wow! 14 år, inte dåligt. Jag tycker att Klimakteriehäxan är ett kul namn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!!! Ibland lite problem dock, när folk tror att allt jag intresserar mig för är hormoner och torra slemhinnor ... inget engagerar mig mindre!!!

   Radera
 4. 14 bloggår, det var inte dåligt, det är ju kul! Vacker bild, det är en fin tid nu.

  SvaraRadera
 5. Härligt att ha bokbloggat i 14 år!

  SvaraRadera
 6. Anonym10:34 em

  Kollar dig varje dag men kommenterar sällan. Skulle vilja ha en gilla-knapp á la Facebook.
  /ullaw

  SvaraRadera
 7. Hon med kommentaren kanske har slutat ta den där ciggen och därmed också pausen med dig. 😉

  Allt har väl sina för- och nackdelar, tänker på kommentar eller gilla-funktion. Kanske skulle folk bara trycka gilla i st f att kommentera och det vore ju trist ...

  Jag håller med om att inlägg tar tid. Många av mina är det mycket undersökande med, dubbelkolla källor och korrekturläsa en tre-fyra gånger. Gillar inte fel i mina texter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ciggarna glesnar ju! Och visst tar bloggandet tid. Men det är ju roligt också.

   Radera
 8. det är trevligt med stamgäster och kommentarer. en lär ju känna sina gäster lite på det viset. det vackra vädret skulle ju komma igen, kanske redan imorgon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst blir vi lite bekanta undan för undan? Du har rätt om vädret, fint i dag igen.

   Radera
 9. Du är den som bloggat längst ser jag efter att ha kollat alla inlägg. Snart 14 år är inte illa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag sagt förr: Att vara yngst är ett handikapp som går över ... :-D

   Radera
 10. Fjorton år! Man bugar. Jag har stor glädje av din blogg och jag gillar att du uppdaterar varje dag. Och jag som bara har hållit på i fyra månader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du gillar! Och bra att det tillkommer nya bloggare, det behövs absolut! Fyra månader blir snart till år.

   Radera
 11. Ska man registrera sig för helgfrågan eller är det bara att hänga med?
  Ingrid

  SvaraRadera
 12. Oj, vad länge du har bloggat Imponerande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag är nästan lite förvånad själv ...

   Radera
 13. Anonym5:30 em

  Oj, fjorton år, vad roligt! Har du bloggat om böcker ända från början? Jag gissar att du har sett hur bloggvärlden har förändrats under de här åren, det måste ju ha tillkommit enormt många, och fallit bort en del som ledsnat på att blogga också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt, det ör omsättning i leden, både bland bloggare och besökare! Om böcker började jag skriva rätt så omedelbart och i dag finns det 700 inlägg med den etiketten, flest av alla på min blogg. Men jag framhärdar ju i att skriva om en hel del annat också, eftersom jag är road/intresserad av så mycket!

   Radera
 14. Fantastiskt att ha bloggat så länge och så still going strong! Blir nyfiken på din bok. Har själv också svårt att hålla det jag skriver kort, alltid varit så. Men kommentarerna försöker jag i varje fall hålla kortare. Lyckades kanske dock inte så bra den här gången. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som tur är bestämmer man själv hur långt eller kort man skriver på sin egen blogg! Och inte är din kommentar för lång den heller! Om du vill veta mer om mina böcker klickar du på dem i vänsterspalten.

   Radera
 15. Wow det var länge. Jag tycker det var ett bra svar och så långt var det inte.

  SvaraRadera
 16. Fjorton år! Vad underbart :-) Hoppas kunna hålla i lika länge.

  SvaraRadera
 17. Vad härligt att du har hållit på så länge, hoppas det blir fjorton år till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du bloggfenomenet lever så länge? (eller jag för den delen)

   Radera
 18. Fjorton år är en bragd. Det är klart att bloggandet går i vågor men efter så många år kan en faktiskt få ta paus ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast när jag tagit nån liten paus har jag saknat det!

   Radera
 19. Vi har fortfarande hyfsat väder, men inte lika varmt längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, skickade kommentaren för fort.
   14 år? Det är imponerande!

   Radera
  2. Tack, jo men nu blir det ju varmare igen, då får man gå ut i st f att sitta inne vid sin dator!

   Radera