onsdag, maj 23, 2018

Minnesvärda debutanter

Fanny, en av medlemmarna i bloggkollektivet Kulturkollo, har en uppgift åt oss i veckan:
Nämn en eller flera debuter som har satt sina spår hos dig – oavsett om vi snackar mästerlig eller kalkon. Vilka har berört dig? Det behöver inte bara handla om debutromaner – tänk lyrik, musik, film, tv eller konst. 

Otroligt imponerad blev jag av Hannah Kents debutroman "En mörderska bland oss" (Burial Rites) som kom ut 2013. Kent, själv från Australien, skildrade en bit av Island i svunnen tid på ett sätt som var helt fascinerande. Måste läsa hennes andra bok, men det har ännu inte blivit av.

En LP som snurrat otroligt ofta på min skivspelare är "När dimman lättar". Det var Bernt Stafs debutalbum, som kom ut 1970. Tror att jag fortfarande kan (det mesta av de flesta) texterna! Tyvärr dog han 2002, bara 56 år gammal. Han hade kunnat ge oss så otroligt mycket mer med sin egensinniga röst, och med det menar jag både hans speciella sångröst och hans spännande texter och melodier.

Kalkoner dyker förvisso upp i alla genrer, men där avstår jag. Ska aldrig glömma den avrättning som en man fick i radions kulturprogram när man recenserade hans debutroman. Sågningen pågick i flera minuter, boken innehöll tydligen inte ett enda vettigt skiljetecken ens ... jag led med den sågade, vars existens jag inte kände till då och inte vet något om i dag. Men så kan det också gå för debutanter!

Andra minnesvärda debutverk hittar du säkert om du klickar på länken som finns inledningsvis.

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. Nitlotter dyker alltid upp när man läser mycket debuter men det finns ingen anledning att såga någon jäms med fotknölarna, de har ju ändå lagt ner tid och möda på sin bok.

  SvaraRadera
 2. minns inte Bernt Staf, gillar rösten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då minns du ju honom!

   Radera
  2. youtube... borde fråga mitt ex om jag minns!

   Radera
 3. Håller med. Såga inte debutanter. Kritisera men så att debutanten eventuellt kan lära sig något. Framhåll det som är bra också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja eller om det är ett hopplöst fall - hoppa över ...

   Radera
 4. Hej igen!
  Idag spinner jag vidare på ditt plastpåstema.

  SvaraRadera