tisdag, maj 15, 2018

Hetast i hyllan

Lyrans Noblesser tycker inte om värme, så hon är inte alldeles lycklig som så många av oss andra som hälsat årets första riktiga sommardagar varmt välkomna. Så här skriver hon när hon ger startskottet för denna veckas tematrio:
Ja jag erkänner, jag tillhör de där som gnäller så fort det blir varmt. Jag trivs inte! Temat för denna vecka blir därför hetta, ni kan ju roa er med att tolka detta precis hur ni vill.

Då gäller det bara att inte blanda ihop detta med "Hett i hyllan", en annan liten övning för bokbloggare som brukar bryta ut på torsdagar ...
På min "prispall" hamnar en romantisk berättelse, en (eller kanske två) klassiker och en polisroman. Läsvärda!

"Ett ögonblick i vinden" (An Instant in the Wind) är en kärlekshistoria mellan en vit kvinna och hennes svarte slav skildrad av sydafrikanen André Brink. Kärleken är het, men det är parets långa ökenvandring också.

"Robinson Kruse" hade det också rätt varmt där på den öde ön, med bara Fredag som sällskap. Klassikern skrevs redan på tidiga 1700-talet av Daniel Defoe. Jag valde mellan Kruse och "Tarzan, apornas son" för djungelns original-Tarzan, långt från seriestripparna, är riktigt bra han också. Av Edgar Rice Burroghs. Utkom 1912. Och i djungeln är det som bekant varmt.

"The Blue Knight" heter William "Bumper" Morgan och är en korrupt polis i Los Angeles, insiktsfullt skildrad av Joseph Wambaugh, själv fd LAPD-anställd. "Bumper" har två dagar kvar till pensionen när han får ett besvärligt mord att lösa. Det är hett i storstaden och blir inte mindre varmt när "Bumper" för att ta bort lukten av liket som börjat ruttna lägger malet kaffe i stekpannor och hettar upp dem på spisen ... Ända sedan jag läste boken har jag undrat om det knepet funkar, men har inte hittat någon att fråga. Leif GW kanske vet? Kan inte hitta bokens svenska titel, dock. 

Skulle du dessutom vilja ha en riktigt het film i cd-hyllan så är "Sista tangon i Paris" mitt förslag. Hetare passion har jag aldrig sett på bio. Men den ligger förstås helt vid sidan om boktraven som efterfrågats!

Copyright Klimakteriehäxan

2 kommentarer:

  1. Jag älskade Tarzan! Både böckerna och de gamla filmerna med Johnny Weissmüller! Har läst Robinson Kruse också för länge sedan. Haha, det här säger väl allt om vilken årgång jag tillhör, märker jag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tyvärr är det alltför många som inte ger Tarzan en chans. I ursprungsversionen är han ju super!

      Radera