söndag, maj 06, 2018

Med genuskrig i öronen

Har tillbringat stor del av eftermiddagen med radions P1 som sällskap. Det blev några timmar fyllda av feminism!

Först lyssnade jag på Lotten Collin som i "Radiokorrespondenterna" rapporterade om utvecklingen i Latinamerika där det pågår ett "genuskrig". Det visar sig att det går bakåt för feministerna, präster blir politiker, abortmotståndarna har medvind och det där med kvinnors inflytande i samhället står inte högt i kurs.

De undersökande journalisterna som gör programmet "Kaliber" ägnade sig sedan åt katastrofsjukhuset Nya Karolinska. Där har 58 (ja! femtioåtta!) barnmorskor sagt upp sig under de senaste arton månaderna. I och för sig inte en könsrelaterad konflikt, men manliga barnmorskor är i minoritet. Nu sa en av de avhoppade, en mycket rutinerad person, att hon varnar både personal och barnaföderskor att komma till det nya sjukhuset. Jag får det också till en kvinnofråga.

Lägg till det ännu en sändning av det utmärkta programmet "Stil" som Susanne Ljung håller i. Det är nästan alltid jättebra, Ljung och hennes redaktion lyckas hitta ämnen och vinklar som andra inte kommer på. Nu handlade det om Ruth Bader Ginsburg, äldsta ledamoten av USA:s högsta domstol. Hon är en 85-årig dam som vet vad hon vill och inte tänker lämna plats för en domare som Donald Trump skulle föredra. En fråga som engagerat henne var den om samkönade äktenskap. Ginsberg är mäktig och har blivit något av en förebild i kvinnorörelsen i USA.

Om du också vill lyssna så har jag som du ser lagt in länkarna i texten. Radio går utmärkt att kombinera med årspremiären i solstolen! Ska man tro meteorologerna är det dags nu!

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

  1. Tack för dessa fina tips! Jag hoppas att vi någon gång ska få jämställdhet på hela jorden. Ett fåfängt hopp?

    SvaraRadera
  2. väldigt bra brittisk dokumentär:
    https://hannelesbibliotek.blogspot.se/2018/05/inte-roligt-att-vara-kvinna.html

    SvaraRadera