måndag, maj 07, 2018

Heja Margaretor!

Dags för ännu en tematrio. Det här är temat serverat av Lyrans Noblesser:
Berätta om en bok som är skriven av eller som handlar om en person som heter någon variant av namnat Margaret (Maggie, Meg, Margareta o s v)!

Nummer ett är Margaret Atwood. Å, alla dessa briljanta böcker som hon skrivit! Inte bara "Tjänarinnans berättelse". "Kattöga". "Oryx & Crake". "Den blinde mördaren". "Alias Grace". Jag har nog ett tiotal av hennes böcker, fast många fler finns ju.
Och aldrig får hon Nobelpriset som hon sannerligen vore värd (även om det kanske är något mindre åtråvärt nu jämfört med tidigare). 

Margareta Strömstedt förtjänar en plats här. Hennes Majken-serie, till exempel, i vilken man får vara med om en sträng uppväxt i Småland. Eller läs "Julstädningen och döden". Och om du råkar vara Astrid Lindgren-fan – Margareta, som stod Astrid nära i många år, har skrivit en initierad biografi om Pippis och Emils "mamma".

Marguerite Duras går till historien inte minst för sin självbiografiska bok "Älskaren". En tunn volym sprängfylld av passion, i asiatisk miljö! Och "Hiroshima min älskade" hänger nog med. Båda finns i filmversion.

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Bra trio. Strömstedt är bra, hon skrev om me-too i kulturvärlden i Jag skulle vilja förföra dig 2013

  SvaraRadera
 2. Atwood är outstanding! Julstädningen och döden är bland det bästa MS skrivit, tycker jag.Duras bäcta bok är En fördämning mot Stilla havet. självbiografisk den också

  SvaraRadera
 3. Julstädningen och döden tyckte jag var bra. Atwood och Duras, ja behöver man säga mer? Fina författare.

  SvaraRadera
 4. Läst något av samtliga tre, Atwoods böcker i pluralis. Hade liknande nobelpris-resonemang i min trio. ;)

  SvaraRadera