torsdag, maj 10, 2018

När en gammal bok plötsligt dyker upp till ytan ...

Hittar till min förtjusning en bok av Margaret Atwood som jag inte minns att jag äger och definitivt inte har läst. Den heter "Upp till ytan" (Surfacing) och visar sig vara den första av hennes romaner som översattes till svenska. Boken kom ut 1972 och den svenska versionen långt senare, så hos mig har den varit en hyllvärmare sedan det sena 80-talet.

En annan plusfaktor är att boken, i pocketformat, gavs ut av "En bok för alla" och inte kostade mer än 18 kronor. Det där specialförlaget kom till 1976 för att främja utgivningen av kvalitetslitteratur till överkomligt pris. Jag minns hur jag kastade mig över dem, inledningsvis betalade man bara en femma! Man kunde till och med prenumerera på den del av utgivningen man var mest road av. Det gjorde jag.

Det låga priset kunde sättas tack vare att verksamheten hade statligt stöd, men det drogs in 2007. I dag finns "En bok för alla" kvar men i omstöpt form, och några femkronorsböcker lär vi aldrig mer se till utom på loppis. Främst satsar man på litteratur för barn och unga.
Företaget har i alla fall ett bra motto: man vill "göra läsare av läskunniga!"

Halvvägs in i Atwoods bok kan jag konstatera att hon var väldigt bra redan på 70-talet. Att hon blivit "het" nu med "Tjänarinnans betraktelse" (The Handmaid´s Tale) är SÅ välförtjänt. Nobelpristagare lär hon ju ändå aldrig bli.

Den famösa (ja vad ska man kalla henne numera?) Ebba Witt-Brattström, litteraturprofessor, författare, feminist, "akademi-ledsagare"skriver i dagens Expressen att anledningen till att Atwood aldrig fått det där priset är enkel: "Kritik av mäns kvinnoförakt är inte populärt hur briljant skrivet det än är." 
Kanske har hon rätt. 

Copyright Klimakteriehäxan

Via bloggen Bokföring enligt Monika hittar du till fler bloggare som bekänner sig ha heta saker i bokhyllan!

13 kommentarer:

 1. Har fortfarande inte läst något av Atwood, men det är nog snart dags att ta itu med det, har ett par av hennes böcker olästa i bokhyllan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du har något att se fram emot, verkligen!!!!

   Radera
 2. Upp till ytan är mycket bra. Det var den första bok av Atwood jag läste.

  SvaraRadera
 3. 18 kr året 1976 var ganska mycket pengar

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1976 kostade böckerna 5 kronor. Den här upplagan, för 18 kr, kom 1989.

   Radera
 4. "En bok för alla" var fantastisk på sin tid. Under mina år i Italien prenumererade jag på dem, både vuxen- och barnböckerna. Det var julafton varje gång paketet kom, fyra gånger om året, vill jag minnas att det var, då på tidigt 1990-tal. Det var också en utmärkt present att ge bort, prenumerationen alltså.

  SvaraRadera
 5. Den har jag faktiskt läst och den tog mer eller mindre död på min lust att läsa mer av Atwood... Egentligen var det nog förordet i min upplaga som gjorde mig avogt inställd redan från början. Där förklarades precis vad boken handlade om och hur man skulle tolka det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppsan ... det låter inte bra ... min saknar "bruksanvisning"!

   Radera
 6. Den har jag faktiskt ägt med samma omslag. Det finns en annan upplaga som kom några år senare med en annan på. Ja, det blev vattenbild hos båda idag.

  SvaraRadera
 7. Margaret Atwood var en av mina favoritförfattare under många år. Min favorit var The Handmaids Tale men jag gillade också Surfacing, Alias Grace och ett antal andra.

  SvaraRadera