tisdag, maj 29, 2018

En topplista för våren

Enligt Johanna i deckarhörnan har det blivit dags att sammanfatta våren och berätta om våra topp fem bästa läsupplevelser under perioden mars-maj på veckans topplista.

Inte alldeles enkelt men på solklar första plats kommer en oväntad och väldigt lite omtalad (tror jag) överraskning: Antoine Laurains "Presidentens hatt" (Le chapeau de Mitterrand) som verkligen handlar om just en hatt som tillhör president Francois Mitterrand. Fyndigt berättad, med viss förankring i verkligheten. Så originell! Dessutom lättläst.

Fredrik Backmans "Min mormor hälsar och säger förlåt" hade jag hoppat över men nu har jag reparerat den skadan. Också originell historia, aningen tjatig stundtals, men man måste beundra hans förmåga att få ihop många historier till en på ett så lyckat sätt. Och den snart 8-åriga huvudpersonen Elsa kan man inte låta bli att älska.

"Upp till ytan" (Surfacing) är en av Margaret Atwoods allra första romaner och den tredje boken på min topplista som hamnar här på grund av sin originalitet. Jag har visserligen lite svårt för de lätt mystiska inslagen och tycker att hennes nyare böcker är bättre, men läsvärt var det hur som helst.

Gillian Flynns "Mörka platser" (Dark Places) är verkligen inte heller en roman som påminner om andra. Om Libby som överlevde när hennes mamma och två systrar mördades. Och om hennes besvärliga vuxenliv där minnena hela tiden finns med henne.


Thore Andersson var en värmländsk målare, med eget formspråk och en synnerligen välutvecklad teknik som gjorde att jag och många med mig imponerats av hans tavlor. Men det visar sig att han inte bara målade, han skrev också. 

"Marja naken" är en påkostad (men inte korrekturläst) bok med många av hans bilder och så berättelsen om (delar av) hans liv. Marja är hans stora kärlek. De möttes när hon var 18 och han 54 och levde tillsammans tills han dog 2002. Andersson slogs med både kritiker och kollegor på den värmländska parnassen och väjde inte för att utmana, vare sig i konstvärlden eller när det gällde familjelivet.

Copyright Klimakteriehäxan 

22 kommentarer:

 1. Mörka platser är den enda jag läst och den funkade inte riktigt för mig. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken om hatten rekommenderas varmt!

   Radera
 2. Hatten blir jag nyfiken på.

  SvaraRadera
 3. Flynns bok och Atwoods har jag läst och de är ju klart bra, Atwoods tyckte jag nog bäst om, men Mörka platser är verkligen en bra thriller. Boken om hatten blir jag nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flynn är skicklig tycker jag, fast inte i Atwood-klass förstås. Tror inte du blir besviken på hattboken, den är inte så tjock heller!

   Radera
 4. Mörka platser har jag läst men inte de andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hattboken kommer jag att ha som present till folk framöver!

   Radera
 5. Backmans bok har jag läst och håller med om dina synpunkter vad gäller den. Tack för tips ang. de övriga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har fortfarande Backmans senaste oläst.

   Radera
 6. Min mormor hälsar och säger förlåt är en fantastisk bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst får han ihop det skickligt!

   Radera
 7. Jag har inte läst någon av dem, men brukar gilla franska författare och så har jag läst andra böcker av Fredrik Backman, och fick det roliga uppdraget att intervjua honom om Björnstad till bloggen. Jag tycker om den fina ton som genomsyrar hans texter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sinsemellean är hans böcker rätt olika, eller hur?

   Radera
 8. Backmans och Flynns böcker har jag läst.

  SvaraRadera
 9. Atwood har jag läst för evigheter sedan. Flynn kommer jag inte riktigt överens med av någon dunkel anledning. de andra känner jag inte till, men jag blir nyfiken på målaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Målarens bok är väldigt speciell, inte direkt välskriven! Plus i kanten för de fantastiska bilderna.

   Radera
 10. Den enda boken i din lista jag läst är Fredrik Backmans "Min mormor hälsar och säger förlåt". Tycker att Backman går från klarhet till klarhet. Har betat av alla hans böcker och jag gillar hans (ovanliga) sätt att skriva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja han är bra!!! Ska snart ta tag i den senaste, den enda jag inte läst än.

   Radera
 11. Min mormor hälsar och säger förlåt och Mörka platser har jag läst och gillat. Tack för övriga tips.

  SvaraRadera