tisdag, november 06, 2018

En bok till Far?

På söndag är det Fars dag och därför tänkte jag att veckans topplista idag skall präglas av det. Böcker om eller för pappor är dagens uppgift, skriver Johanna i deckarhörnan.

I vår familj har vi lagt ner firande av Mors och Fars dagar, i den mån det över huvud taget har förekommit. En anledning kan vara att Maken fyller år en vecka inna papporna ska firas. Men då får han alltid böcker! 

"Farbrorn som inte vill va' stor" är Klas Gustafsons biografi över Gösta Ekman. Gustafson har skrivit bra biografier förr, om andra stora svenska stjärnor, Monica Z och Cornelis Vreeswijk bland andra. Så den här tror jag på (och tänkte nog läsa själv när födelsedagsbarnet är klar). 

Det är en risk att man köper böcker i present till familjemedlemmar för att man vill läsa dem själv. Makens andra födelsedagsbok är definitivt inte en sådan: Richard Dawkins "Brief Candle in the Dark" är inget för mig, men Maken är intresserad, det vet jag. Kanske en herre i din närhet också?

Något åt det hårdkokta hållet är förmodligen inte heller fel. Anders Roslund har kommit ut med "Tre timmar", uppföljare till "Tre sekunder" och "Tre minuter". Där har vi nog en måste-bok, om nu inte till Fars dag så blir det ju jul också! Eller en pocket i vår!

På min enträgna rekommendation läste Maken nyss Margaret Atwoods "Oryx & Crake". Nu visar det sig att det finns en fortsättning på den, i två delar: "Syndaflodens år" (The Year of the Flood)  och "MaddAdam". Där har vi kanske läsning till oss båda ändå!

Femteplatsen måste reserveras för något lättläst, känner jag. Är "Årets bok", alltså "1793" av Niklas Natt och Dag en sådan? Ruskigt spännande, sägs det. Har redan köpt den en gång, till Sonen, men får kanske köpa ett ex till i så fall.

Copyright Klimakteriehäxan

17 kommentarer:

 1. 1793 ska ja definitivt läsa. Jag väntar bara på att reservationslustan på biblioteket ska bli lite kortare. Dawkins bok kanske vore något för min man? Och visst är det så att man gärna ger bort sånt man själv skulle vilja ha. Det är ju de bästa grejerna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att Dawkins kräver sin man - jag köpte den på engelska dessutom!

   Radera
 2. 1793 är superbra! Maken tyckte jättemycket om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi måste se till att få hem den.

   Radera
 3. 1793 är riktigt bra!

  SvaraRadera
 4. Vi har aldrig egentligen firat de där dagarna. Födelsedagar däremot firas med böcker :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre presenter finns väl inte?!

   Radera
 5. vi firade alltid farfar/svärfar och mormor, nu ångrar jag det lite... maken fyller år ett par dagar före jul - men vi firar honom ändå, träffade Gösta Ekman på antikvariat, han gav lite tips och hjälpte mig hitta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite kalas behöver man väl aldrig ångra!

   Radera
  2. kalas på fel ställe, borde firat maken i stället

   Radera
 6. Inget firande av Fars dag här eftersom vi inte har några barn som avlades av min man om man säger å;-)

  Känner inte igen någon av böckerna du nämner utom 1793. Den må vara hyllad, men jag klarade inte ens av 10 sidor. Så den gick vidare till återvinningen på mitt f d jobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppsan, undrar hur 1793 kommer att funka för mig!

   Radera
 7. Roslunds bok är ett måste, men jag har fortfarande inte läst den förra.

  SvaraRadera
 8. Roslunds böcker har jag tänkt läsa, men blir aldrig av. 1793 har jag läst, den var bra men inte mer än så. Tyckte den var lite för seg, fast det historiska kändes väldigt verklighetstroget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roslund är väldigt läsvärd, både som ensam skribent och ihop med sina cowriters.

   Radera