fredag, november 30, 2018

Amaryllistider


Vi njuter av dem, de stora klockorna på stänglar som kryper upp ur knubbiga lökar. Eller, om man som jag är lite mer otålig, så köper man dem som snittblommor där knopparna redan är rejäla och väntan på prakten därmed kort.

Men man ska inte förledas att tro att denna tjusiga växt behöver stå i en kruka som matchar i pampighet. Det insåg jag när jag mötte den här i ett skyltfönster.
Man ska tänka fritt, även i blomkrukssvängen!
Mjölet kan man ju förvara i något annat!

Och att ha dem i sängen igen, på lakanet som jag köpte förra julen (bilden nedan), är också en humörhöjare när kvällen är kall, natten blöt och morgonen svart. Nu är det amaryllistider!

Copyright Klimakteriehäxan


16 kommentarer:

 1. snyggt lakan, köpte amaryllis till svärdottern

  SvaraRadera
  Svar
  1. liknande "krukor" har jag, snyggt

   Radera
  2. Roligt med variation, både på krukor och lakan!

   Radera
  3. speciellt med påfåglar ❤️

   Radera
 2. Amaryllisar är underbara! På minner mig om när jag sådde egna fröer från två som jag gnuggat mot varandra. Hade säkert femtio små plantor! Minst! Sedan som vanligt så glömde jag vattna ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, egna frön!!!ack hur kunde du glömma ... det hade ju varit en sensation att ha helt "hemgjorda"!

   Radera
  2. Ja, jag hade ju kunnat få döpa dem! Vet att jag skrev om det på Odla.nu när jag i min "40-kris" var väldigt aktiv där men hittade det inte. De har väl gjort om och tagit bort. Det är ju rots allt 10 år sedan.

   Radera
  3. Dags för nytt försök???

   Radera
  4. Du menar om jag får en 50-årskris? :D

   Radera
 3. Amaryllisar är så vackra, och det är så roligt att gå och vänta på att knopparna ska slå ut. Fint lakan. Går så klart att använda året om men extra perfekt till jul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har faktiskt inte använt lakanet sen i januari ...

   Radera
 4. Alltså om du älskar amaryllisar ... denna får det att slå inte bara ett utan en hel mängd extra slag: https://www.zetas.se/tradgardsvaxter/froer/lok/amaryllis/amaryllis-papillio.html
  Herregu vilken skönhet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. OJ den är ju GRYM!!!! Trevlig helg till dig!

   Radera
 5. Tycker de är ganska sexy, de vita alltså. Sängkläderna däremot är jag inte så säker på att de är i min smak. Röd är liksom inte riktigt min färg;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är väldigt förtjust i vita blommor rent generellt.
   Tror att detta är mitt enda lakan som går i rött ... en färg som jag f ö gillar i många sammanhang. Inte minst på skor! Och väskor!

   Radera