onsdag, november 14, 2018

Omslag som gör skillnad

Rabarber, samma som jag hade i handtryckt
tyg på min soffgrupp. Fast då på beige botten.
Hur ser det bästa bokomslaget ut?
Det är en av medlemmarna i Kulturkollo, Helena, som vill veta. Milde tid vilken svår fråga, hur ska det valet gå till?

Men kanske ska jag passa på att hylla Gocken Jobs, kullan som var yngst i en stor syskonskara och därför fick heta "Dockan" vilket hon själv gjorde om till Gocken och det namnet bet sig fast.

Från dalfolk med efternamnet Jobs kommer mängder av underbara textiltryck och dessutom en hel del keramik. Storhetstiden tog kanske slut på 70-talet, men mönstren lever än, i högönsklig  välmåga.

Faktum är att just denna vecka har man presenterat en sprillans ny bok, skriven av Hedvig Hedqvist och Christina Mattsson, "Jobs keramik och textil", och i den går man igenom mängder av vackra saker som systrarna Lisbet och Gocken skapat.

Författarna berättade om boken och dess huvudpersoner på ett releaseparty som jag råkade bli inbjuden till, och det var lätt att gilla den vackra volymen, i det man brukar kalla coffee-table-storlek.

För egen del hade jag en period i livet en hel soffgrupp i furu klädd i Gocken-mönstret Rabarber, helt fantastiskt snyggt! En jullöpare med lingonkransar har jag också, en plånbok, en anteckningsbok, ett par blommiga kuddar och en bricka med juliga amaryllisar, allt signerat Jobs. Så det är utan tvekan så att jag hör till fanklubben och har gjort det länge.

Möjligen är de Jobska blommorna nu på väg mot en ny högsäsong. I bokhandeln har de setts sedan ifjol som underbara omslag till nyutgåvan av Selma Lagerlöf i pocketformat (sju böcker!). Det är omslag som gör skillnad och ger Selma en extra skjuts. Och nästa säsong har ett av catwalkens stora svenska modenamn, Rodebjer, satsat på att använda blomster från Dalarna i kollektionen.

Svaret på Helenas fråga blev helt enkelt en hel bunt bokomslag, alla dock byggda på en och samma konstnärs verk. Gocken Jobs avled 1995, vid 81 års ålder, och hon ritade nya mönster långt in på ålderns höst.


Jobs-klänning från Rodebjers kollektion 2019. Mönstret, gjort av Gocken Jobs
1946, heter "Ros och lilja". Vill ha! Bild från rodebjer.com.
Copyright Klimakteriehäxan

18 kommentarer:

  1. Kul med ett tema som ditt! Vackert!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Älskar verkligen de här mönstren! Så mycket sommar i dem!

      Radera
  2. Och här var det blommigt! :-)

    SvaraRadera
  3. Klänningen var verkligen läcker!

    Mönstret påminner lite om Josef Frank. Mamma och pappa har Vårklocka med vit bakgrund i på väggarna i hallen, en granne hade den med svart bakgrund i köket. När jag var liten lotsades jag att jag plockade blommorna på väggen. Älskar att plocka blommor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Flickor gillar att plocka blommor, så är det väl bara! Viss släktskap med Josef Frank kan man kanske tycka. Jag gillar förstås mycket av hans grejer också!

      Radera
  4. Jag älskar verkligen de där omslagen, så vackra, men jag hade ingen aning om vem som skapat konsten. Så tack för folkbildningsinsats och väldigt intressant inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul tack själv! Roligt att du/ni ger oss andra utmaningar!

      Radera
  5. ängsblommor är jag svag för... köpt böcker för omslagets skull, knasigaste köp när jag köpte bara omslag:
    http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2016/10/kopte-gamla-skruttiga-omslag.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har varit på vippen att köpa Selma i ny version trotsatt jag redan har dem ...

      Radera
  6. Riktigt vackra omslag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker de är helt enkelt underbara.

      Radera
  7. så vackra omslag. jag har några Lagerlöf. den där klänningen skulle jag vilja ha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vår- och sommarkollektionen - snart i en butik nära dig ... förmodligen inte riktigt billig men ...

      Radera
  8. Kan inte låta bli att än en gång beundra din allmänbildning. Ju kan verkligen det mesta om det mesta om man säger så.
    Gocken Jobs har jag aldrig hört talas om - ooooops! Det kan kanske bero på att blommiga mönster är inte min grej alls. Men bokomslagen visar ju vad böckerna handlar om, så de är riktigt bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, du är lättlurad! :-D
      Möjligen kan man säga att jag kan lite om mycket. Fast ingenting ordentligt om något ... men när det gäller konst, design och mode har jag varit intresserad ända sen tonåren.

      Radera
  9. Jätteroligt att läsa! Jag har tydligen missat ditt inlägg - är dålig på att läsa bloggar av och till. Jag ska uppdatera bloggen med en länk till dig.
    Ha det gott önskar
    Ingrid

    SvaraRadera
  10. Jättefina omslag!

    SvaraRadera