onsdag, november 28, 2018

NYTT: Varför är hon på väg ur kläderna?

Michelle Obama har, det har ni ju inte missat, debuterat som författare. Och hennes bok, som nyss kom ut i svensk översättning, säljer tydligen riktigt bra. Marknadsföringen har förstås varit massiv. Vilket lönar sig: på "Bokustoppen" låg hon femma i går, om än omkörd av tre färska Augustvinnare.

"Min historia" heter boken på svenska och den f d presidentfrun berättar både om barndom, ungdom, hur hon mötte Barack, barnen och minsann har de inte haft lite jobbigt i äktenskapet också. Vad vi sett förut, om än från väldigt långt håll, har varit en jättesnygg tjej/kvinna med integritet, supersmart, retoriskt begåvad och med (som det verkar) mycket medmänsklig värme.

Originaltiteln är "Becoming", alltså av verbet "become" som betyder "bli", men ordet ger utrymme för flera olika tolkningar. En är "passande", eller "klädsam".
Då undrar jag om jag är ensam i hela världen om att bli riktigt, riktigt irriterad på bokens omslag, det vill säga bilden. Jag tycker nämligen inte att den är ett skvatt passande.

Varför ska plötsligt denna häftiga dam glida ur kläderna och visa massor med hud på en bar axel? Hur tänkte hon med sin klara och tämligen feministiska hjärna när hon sa OK till det? Väl att märka: hon är inte klädd i någon aftonklänning, där bara axlar är lite mer "naturliga". Det nedhasade plagget ser mer ut som en tunn stickad tröja.

Nu tänker jag ju inte ligga sömnlös för den berömda hudbitens skull, och inte skulle Mrs Obama bry sig om hon kände till min invändning, men jag hade önskat att Michelle kört en annan stil. Lite mer som när hon var First Lady och höll till i Vita Huset.

Boken tänker jag hur som helst inte köpa, läser man ett par intervjuer och något utdrag räcker det (som så ofta). President avser hon i varje fall definitivt inte att försöka bli, det hade ju annars gjort boken lite intressantare.

Nu fick detta bli mitt bidrag till Sanna och veckans Gems Weekly Photo Challenge med temaordet NYTT, för boken är defintivt ny, oavsett åsikter om omslaget, och ett foto handlar det om, även om jag inte tagit det själv.

Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

 1. Å jag som faktiskt allvarligt funderat på att göra ett undantag från att bara köpa deckare och köpa boken (fast på originalspråket). Oooooops!

  "Becoming" är betydligt mera fyndigt än "Min historia". Den boktiteln får mig att gäspa direkt.

  Roligt att du blev irriterad på bokomslaget. Jag tyckte tvärtom. Nämligen att hon som 54-åring vågar visa sin kvinnlighet. Bilden är vacker, och inte ett dugg sexig tycker jag. Hon visar bara att kvinnor i hennes ålder (och äldre) kan och ska våga visa sig i det senaste modet. Det om nåt är rätt attityd och visar en feministisk hjärna. Enligt mig alltså.

  PS. Tror jag hade reagerat aningen annorlunda om omslagets bakgrund varit i min "hatfärg" rosa;-) DS.

  SvaraRadera
 2. Hon har väl alltid visat sin kvinnlighet! Skitsnygg är hon ju definitivt. Och vad då "senaste modet"? En tröja? den är inte sydd för att bäras med bar axel, det tycker jag syns. Berätta vad du tycker om texten när du läst, spännande!

  SvaraRadera
 3. Säljer bra gör den ju trots omslaget.....men inget jag tänkt köpa eller läsa. Här väntar Stina Vollters senaste, har inte läst av henne tidigare men Sanna skrev om boken för ett tag sedan och den väckte min nyfikenhet. Ha en bra kväll!

  SvaraRadera
 4. Jag håller helt med dig, det är verkligen konstigt att hon är så "oklädd" på omslaget. Hon är en fantastiskt vacker kvinna och lika vacker med kläder på så för mig är det helt obegripligt!!?!

  SvaraRadera
 5. Jag förstår inte heller grejen med ett sådant omslag. Hon är intressant nog ändå. Fast jag tror inte jag bryr mig om att läsa boken.

  SvaraRadera
 6. Heisann, interessant å lese dine kommentarer. Tror heller ikke jeg gidder å lese denne boka, pleier aldri å bruke tid på denslags litteratur, men enhver får bruke tida sin som de vil, så fritt fram ;:OD)
  Ha en flott helg ;:OD)

  SvaraRadera
 7. Hon är en idol, absolut, och hennes nya bok har jag också sett. Nu råkar jag ha så in i baljan många nya böcker att plöja så hon hamnar ganska långt ner, men absolut är hon värd att läsas. Jag kan förstå både ditt argument och BPs vad gäller omslaget. Jag tycker hon ser avslappnad och välmående ut, helt naturligt, jag hade inte reagerat på den bara axeln om du inte påtalat den. Men när du nu ändå nämnde den så kan jag nog tycka lite som du, att det var rätt onödigt...Trevlig första advent

  SvaraRadera
 8. Ingen bok jag kommer att läsa. Den är säkert intressant för många men jag väljer något annat i bokväg. Omslaget gör att boken inte känns seriös och det är tråkigt.

  SvaraRadera
 9. Den är absolut ny och ska inte komma med några åsikter om omslaget då jag knappt funderade på det när jag såg det. Däremot kan jag förstå både för och mot. Jag kommer inte att köpa då jag numera mest läser på minipaddan då jag slipper hålla i en bok vid sänggående utan bara bläddra. =) Händerna som spökar ibland. Men en intressant text och tolkning av det nya. En duktig människa men ändå förvånad att det väcker så stort intresse här hos oss.

  SvaraRadera