torsdag, november 29, 2018

Gör plats för fler författare!

"Om det är något man skulle önska av den här debatten så är det att den öppnar för ett ifrågasättande av det samtida litterära kretslopp som bestämmer att vissa författarnamn och vissa titlar mer eller mindre rutinmässigt exponeras i alla medier på samma gång och nomineras till alla priser, medan mycket annan kvalitetslitteratur knappt får recensioner."

-Hittar ännu ett litet dagsfärskt ordkrig i kulturnischen, nu mellan Malin Ullgren i Dagens Nyheter och Expressens Annina Rabe. Det är den senares reaktion jag citerar här ovan: hon pekar på en likriktning inom bevakningen av ny litteratur som är direkt handikappande och som leder till "en slentrianmässig uppradning av just de författare som 'alltid' blir nominerade till alla priser."  Utlösande faktor i den här debatten var årets August-priser som de här damerna har olika åsikter om. Visst vore det väl roligt om fler författare fick plats i tv-soffor och tidningsbilagor!

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Och jag skulle gilla att fler författare släpptes fram, alldeles oavsett förlag! Men jättarna har bätre marknadsföringsavdelningar, helt klart.

      Radera