torsdag, oktober 31, 2019

Bland pumpor och dödskallar

Det är den "riktiga" Halloween-dagen i dag, åtminstone enligt somliga, och Orsakullan undrar i sin bloggutmaning för denna sista dag i oktober månad om vi köper godis och pyntar med spöken.

Godis kanske jag köper, men det beror inte på dagen utan på min dåliga karaktär. Älskar godis!
Det där med att anse att spöken, dödskallar och spindlar kan fungera som prydnader har jag aldrig förstått, så där blir svaret ett rungande nej. (Dödskallemönstrade klädesplagg avskyr jag också, nej tack, Alexander McQueen, det var ingen bra idé!)

Att gräva ur en pumpa och förvandla den till en ljuslykta har jag viss förståelse för. Ett år resulterade det i en väldigt fin växt med gula blommor i balkonglådan  Sonen skickades ut på balkongen eftersom det sprätte frön överallt när han karvade. Så den pumpan sådde själv sina ättlingar!

När ungarna var små gjorde jag små halloween-lyktor till kökbordet av paprikor (bilden nedan). Det var kul då, men nu har vi förmodligen växt ifrån det. Fast någon annan kanske nappar på idén?
I alla fall ett bra (och ätbart) alternativ till dödskallar.

Dessutom är det inget "tvång" på att fira just i dag. Läser på nätet att "Halloween infaller enligt traditionen alltid den 31 oktober. Men i Sverige finns inget fast datum spikat för halloweenfirande. Det är okej att fira halloween dagen före Alla helgons dag, dagen före Allhelgonadagen eller dagarna närmast omkring." Copyright Klimakteriehäxan

13 kommentarer:

 1. köper inte godis... har haft amerikanska vänner och arbetskamrater, deltagit i flera trevliga Halloween-fester :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla fester kan väl vara jättetrevliga oavsett anledning! Bara kör partystilen, Hannele! ;-D

   Radera
 2. Jag tycker att det är bäst att inte fira på alla helgona i alla fall. Många tar så illa vid sig då. Bättre att ha ett fast datum :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt. Dödskallar passar i o f s aldrig särskilt bra i min värld ...

   Radera
 3. Anonym12:18 em

  Emanuel Karlsten
  ·
  Viktigt meddelande till allmänheten: Halloween är alltså EN dag, inte valfritt datum under tre veckor.

  Halloween är alltid dagen FÖRE Allhelgonadagen.
  Namnet kommer från en engelsk ordlek av allhelgonaafton:
  "all hallows eve”.
  Hallows eve.
  Halloween!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom jag inte bryr mig om den här "dagen" kan folk få fira den när 17 de vill. Vad sägs om 14 maj? Det finns ju döda att hylla året om ...

   Radera
  2. Hahaha, nu var du allt en riktigt liten klimakteriehäxa! Passande två gånger om året, i alla fall!

   Radera
  3. När jag bodde i USA kunde jag inte begripa hur man vid kassorna på banken till Halloween kunde ha skelett hängande. Folk blev väl barskrapade irl så det räckte, tänkte jag ...

   Radera
 4. Halloween är alltid den 31 oktober i USA ❤️

  SvaraRadera
 5. Vilken toppen idé att förvandla paprikor till spöken! Väldigt kreativt tänkt där. Den gula paprikan är ju så himla rolig.
  Vi köper varken godis eller pyntar, men min favo kollega Yvonne gör alltid riktiga Halloweenkonstverk av pumpor. Årets "utgåva" finns på min blogg. Jag skulle varken ha färdigheten eller tålamodet att skapa sådana spöken.

  PS. Roligt med att den förökade sig själv när sonen höll på - hahaha:-) DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskar att jag vore lite mer som du, dvs att jag inte gillade godis ... men det gör jag ju ...

   Radera