söndag, oktober 06, 2019

Varning för älgar och karlar

Varningsskylt för älg. Jo, såna har man ju sett, och också insett behovet av. Men på en kapsyl? Har älgen krupit ner i flaskan? Med horn och allt? Tja, i så fall är nog en varning på sin plats ...

Sedan har vi ju det där med Metoo-rörelsen, det impopulära tafsandet och kränkningarna. Fast det var inget nytt ens då, för ett drygt år sedan, när det dök upp på allvar och protesterna fick ett nytt namn medan kvinnor i alla branscher gjorde gemensam sak mot förtryck och förnedring.

Min skylt "¿Machismo? No, gracias" är betydligt äldre än så. För minst trettio år sedan kom den  där stora knappen (ca 5 cm i diameter) i min ägo. Jag är osäker på vilket (spansktalande) land jag plockat upp den i, men utan tvekan har jag mött rätt många latinamerikanska mansgrisar som det varit väldigt självklart att tacka nej till. De har dock förmodligen inte alls tänkt på att deras uppförande skulle kunna uppfattas som stötande ... kanske de inte ens förstått vad budskapet på den där "skyltknappen" innebar?

Den här Skyltsöndagen blev det runda former hos mig. Andra söndagsskyltande bloggare hittar du via den här länken.

Kände förresten att jag var tvungen att kolla upp det där med älgkapsylen. Jo då, det är ett öl som heter Swedish Elk Brew och säljs på Systembolaget för 13 kronor flaskan. I bolagets katalog påstås det att sorten är brödig med inslag av honung och citrus. Fast utan älgsmak, om jag förstår saken rätt.

Gratistidningen Metro, som startade 1995, var länge en internationell dundersuccé. Den fanns i 23 länder! Tills luften gick ur projektet (läs: tidningen inte längre var lönsam). I augusti försvann den ur den svenska massmediebilden. Men skyltarna i tunnelbanan finns kvar och minner om storhetstiden. Jag är rätt säker på att Metro är saknad av många.
Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

 1. Så Metro har lagts ned, där ser man. Minns att den läste man emellanåt och tog meden nypa salt, det var lite Expressen-känsla emellanåt.

  Lite rolig knapp även om orsaken till dess existens inte direkt är det.

  Älgöl låter lite inte direkt lockande. Men så är jag inte öldrickare heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä är man som du (och jag) inte galen i pilsner får nog den där ölen vara. Tror att många frfr allt yngre läste Metro och hittade ett och annat bra där.

   Radera
 2. En fin knapp mot machomän! Och öl som smakar älg vill vi inte ha. Kunde önska dock att den frysta älgfärsen kunde dyka upp igen på min ICA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Älgkött är gott, i olika former!

   Radera
 3. Swedish Elk Brew kände jag faktiskt igen. Kan tänka mig att många turister väljer den, samma turister som skruvar ned varningsskyltar för älgar...

  "¿Machismo? No, gracias" är ju fortfarande högaktuellt även 2019, tyvärr.

  Ja, åsså undrar jag om/när alla Metros tidningsställ kommer att plockas ned. Troligen aldrig. Metro läste jag ofta på bussen/t-banan. Korta och koncisa artiklar som gick att läsa under de 15 minuter bussresan tog.
  En riktigt rolig skyltning! Tusen tack för den och länken:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om man skulle testa det där ölet ... men jag dricker öl väldigt sällan och mest på sommarsemester! Den där machismo-knappen (den är över 5 cm i diameter) kanske man skulle sätta på sig igen? Tyvärr har du nog rätt: ingen tar ansvar och plockar bort de där tidningsställen.


   Radera
 4. Metro hade mycket bra egen journalistik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste den inte så ofta eftersom jag inte åkte t-bana till jobbet. Men de hade några bra krönikörer, minns jag.

   Radera
  2. PS ett förtydligande: man fick ingen Metro på bussen.

   Radera
  3. jo, på spårvagnen också

   Radera
 5. Metro tyckte jag om när jag åkte tunnelbana tidigare. ( för rätt länge sen). Som utlänning från Åland så fanns det mycket att läsa och att ta in, också på bussen till Kapellskär. Där fanns den inte förstås men jag hade ju tagit en på tunnelbanan.
  Älgkapsyl, tänkte på att det är jakttider just nu men det handlar om annat förstår jag. Drycken.

  SvaraRadera