fredag, oktober 04, 2019

Uppbullat

Dags igen: Kanelbullens Dag. För tjugonde gången ska svenska folket knöla i sig vetebullar i hysteriska mängder. Varje kafé och konditori har bullat upp, alla andra mataffärer också. Bagarna tippar att vi kommer att sätta i oss över 8 miljoner bullar innan fredagen den 4 oktober är slut. Drygt hälften av befolkningen deltog i "firandet" i fjol, och då åt fyra av tio svenskar inte bara en, utan flera kanelsnäckor!

Man har beräknat hur mycket som går åt till bakningen:  inemot 250 000 kg mjöl, 185 000 kg smör, 7000 kg kanel och med alla råvaror inräknat blir det över 730 000 kg kanelbulleingredienser – bara på en dag.

Den som bestämt sig för att kosta på sig en bulle kan välja på bakverk i väldigt skilda prisklasser. Man kan hitta en färsk och god liten sak för en femma, men på "finbageri" kostar en liknande skapelse närmare 40 spänn (fast då är den i ärlighetens namn troligen lite större).

Det är lite intressant att det svenska ordet FIKA fått internationellt genombrott, ungefär som LAGOM och OMBUDSMAN. I USA finns en kafékedja som heter Fika, turister i Sverige indoktrineras i fikatraditioner och även i helsvenska sammanhang har ordet kommit att betyda mer än det gjorde från början. 

Då betydde väl "fika" att man tog en kaffe och något litet tilltugg, på avbrottet i jobbet, ett avbrott som hette fikarast. I dag kan man se reklam för "fika och kaffe", exempelvis. Helt OK, vi fattar ju vad de menar.

Dock är Kanelbullens dag en aning obekväm för oss, som faktiskt föredrar bullvarianten med kardemumma. Fast det är klart: det nyttigaste är ju att avstå helt. Även om det är svårt.

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. blir förmodligen ingen om maken inte köper... vi brukar dela

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju faktiskt ta den där bullen en annan dag också, om andan faller på!

   Radera
  2. fika... minns förr i tiden typ 1971 när RAST på jobbet var synonymt med rökpaus, och eftersom jag inte rökte så fick jag alltid stanna kvar på avdelningen!! En gång satte jag mig ner med mitt äpple: "Vad gör du?!" jag har rökpaus, försökte jag säga... "Men du röker ju inte!!"

   Radera
  3. Du provade inte att tända eld på äpplet, du brukar ju ha lite brinnande saker på/med dig? :-D

   Radera
 2. för barn på förskola betyder FIKA en fruktstund

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar logiskt, som utvecklingen av begreppet sett ut!

   Radera
 3. Jag läste någonstans att ordet fika kommer av ordet kaffe. Om det var romskt eller finskt vet jag inte. I alla fall blir kafi fika om man kastar om stavelserna :-). Någon kanelbulle blir det inte för mig, bakar bara sådana när barnbarnen ska komma på besök. Och nu är det fullt upptagna varje helg...
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag har sett samma teori om ordets uppkomst, så det stämmer nog! Har just ätit en kanelbulle ... den var god ... men absolut inte hembakt.

   Radera
 4. svärdottern hade bakat kanelbullar ❤️

  SvaraRadera
 5. Mäh vaddå?! Inte ha kardemumma i kanelbullen? Jag har alltid kardemumma i mina kanelbullar! ÄLSKAR kardemumma!

  Hade jag inte varit så fasligt trött hade jag bakat i dag men till och med sonen insåg att det var inte läge att be mig baka bullar. Men han bad försiktigt om att det kanske fanns möjlighet till bullbak i morgon i stället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo lite kardemumma är det nog. Men i kardemummabullar är det MYCKET av den varan! Antar att du bakar för fullt i dag. Jag har för min del aldrig varit särskilt bra på att baka bullar däremot är jag duktig på att äta dem!

   Radera