torsdag, oktober 24, 2019

När grannen är kändis – och namnsdagar

Orsakullan har en bloggutmaning som går ut på att besvara en fråga om dagen, alla dagar i oktober månad. Nu undrar hon om det finns en kändis som är uppväxt på min ort, stad eller grannstad?

Eftersom jag bor på Södermalm och hela den stadsdelen dräller av kändisar hoppar jag helt sonika över dem och riktar sökaren mot Barndomslandet. 
Vad finner jag där? Jo då, flera stycken, både levande och döda. Jag väljer en av varje!

Ta LM Ericsson, till exempel, den svenska telefonindustrins fader. Han och jag är födda i samma by, våra barndomshem ligger kanske en kilometer isär. Lägg därtill att min man, som släktforskar, har kommit fram till att jag och LME är släkt, om än på väldigt långt håll ... men nej, jag har inte ärvt något av honom eller hans imperium.


Lika storslagen karriär med samma ekonomiska förtecken har kanske inte Rigmor Gustafsson gjort, men utan att kunna kolla är jag rätt säker på att hon sjunger betydligt bättre än LME. Rigmor skriver och framför egen musik, är ständigt på turné runt om i världen och får alltid strålande recensioner för sina album och konserter. Rigmors familj bodde granne med min syster och vi har setts genom hela livet. Dessutom tillhör jag, förstås, numera beundrarskaran som gärna lyssnar på henne. Passande nog heter hennes senaste skiva "Come home"!

Inser plötsligt att detta var Orsakullans fråga från gårdagen. I dag undrar hon om jag firar namnsdagar
Nej, inte särskilt energiskt, fast råkar jag upptäcka vilket dagens namn är och att det finns i vänkretsen kanske det kan bli ett sms eller ett kort tjohej på Facebook. 

Fast i andra kulturer är faktiskt namnsdagar viktigare än födelsedagar. Kanske ett sätt att påpeka att ålder bara är en siffra som förändras, medan ett namn är oförändrat livet ut? En ganska sympatisk tanke, kan jag tycka. Idag kan man fira Eilert och Evert, om man inte väljer att uppmärksamma att det också är FN-dagen.

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. jag föddes i samma stad som Fredrika Bremer

  SvaraRadera
 2. LM Ericsson har bjudit på många trevliga fester, senast/sist i Stockholms stadshus, dans i Gyllene salen efter den fina maten! Typ genrep samma vecka som Nobelfesten, samma kockar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag som tillhör släkten är minsann aldrig bjuden .. :-D

   Radera
 3. Snacka om att världen är liten. Inte hade jag gissat att LM Ericsson var född i Barndomslandet och att ni var grannar. Kul!
  Rigmor Gustafsson däremot har jag inte hört talas om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. LME hade förstås lämnat bygden långt innan jag föddes ... Rigmor G är rätt välkänd i musikvärlden, vågar jag påstå, men hon ligger ju åt jazzhållet och det gör kanske inte du!

   Radera
 4. Pappa är stort fan av Rigmor, har nog alla hennes skivor och har sett henne spela flera gånger. Hon är duktig, hon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just ja, namnsdag! När jag var liten firade vi alltid Emma-dagen eftersom jag då oftast var hos farmor och så fick hon orsak till att göra en tårta. Numer är det vår bröllopsdag så jo, den dagen firar vi lite.

   Radera
  2. Rigmor är väldigt väletablerad och respekterad i dag, välförtjänt dessutom! Bra att kombinera bröllopsdag med annan märkesdag, vår dotter är född samma datum som vi gifte oss!

   Radera