onsdag, oktober 23, 2019

En båge som inramning

Det finns (enligt Statistiska Centralbyrån) faktiskt elva män i Sverige som heter Båge i förnamn. Förr i världen kände jag till en, släkt med släkten. Honom hade jag ju kunnat ha användning för nu, när Sanna satt BÅGE som temaord för Gems Weekly Photo Challenge.

Båge mitt i nian.
Fast någon bild på den där mannen har jag förstås inte, vi  fotograferade aldrig varandra. Dessutom är han med största sannolikhet inte längre i livet. Så jag tar ett foto på mig själv i stället ...

I stället får det bli lite arkitektoniska bågar, hämtade i min hemtrakt. Med hjälp av dem får man till en inramning av både träd, vatten och kyrkor. 60-talshusen i Tanto ritades av Åke Ahlström och Kjell Åström. Gamla Årstabron, invigd 1929, skapades av Cyrillus Johansson. 

På 30-talet ritade Erik Lallerstedt (farfar till krögaren med samma namn) de bågformade broarna som förbinder fastigheterna på båda sidor av Klara norra kyrkogata. Klara kyrka i fonden har också lite bågar, med rötter ända bak i 1500-talet, och en rad upphovsmän får äran.
Båge som båge, eller hur?!Copyright Klimakteriehäxan

21 kommentarer:

 1. Trevliga och fina tolkningar på temat med lite intressant att läsa. Fina bågar på dig ihop med dina fina ögon.
  Önskar dig en fortsatt bra vecka ! / Marie

  SvaraRadera
 2. Mycket bra inlägg och så kul att få se dig i dina glasögon. Jag skulle så gärna vilja ha nya glasögon men det är en stor utgift som jag gärna väntar med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och lov är glasögon inte lika dyra nu som förr, särskilt som jag inte längre kör med progressiva glas (behövs inte efter starroperation!)

   Radera
 3. Mäktiga brobågar! Och många bågar visar du=) Ha en fortsatt bra vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där bron är min kstämplade och vackra granne!

   Radera
 4. Kul med en selfie:-) Gillar dina bågar skarpt. De är neutrala i färg och liknar mina glasögon som jag har för att se på långt håll.
  Brobågarna var ju hur fina som helst. Å den bågformade byggnaden skulle kunna vara ritad av samma arkitekt som ritat våra "bananhus". Googlade faktiskt, men det var inte samma arkitekt.
  Ett toppen bidrag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde faktiskt att det var samma arkitekt hos oss! Men kollade inte. Så tack för upplysningen!

   Radera
 5. Jag tänkte också först på BP som jag strax innan besökte när jag såg det bågformade huset!Vill minnas att det ska finnas några liknande i en förort, kanske Midsommarkransen? Glasögonen du har är jättesnygga, jag vill också ha med något mönster som livar upp tillvaron!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Täby och Tanto har "banankåkar". Kanske inte så himla vackra, men vi trivs! Nära till vatten och grönt.

   Radera
 6. Vad vore världens byggnader utan båge och alla andra bågar, i släkt eller inte. Med bågar blir ju glasögon som ett smycke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt kul att variera glasögon! Jag har olika former och färger, byter ofta.

   Radera
 7. Där löste du temat galant! Bågar i flera varianter.
  Att man kan heta Båge i förnamn visste jag inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä det är verkligen ingen kille man ramlar på stup i kvarten!

   Radera
 8. Den första bilden ser först ut som en gigantisk måne!

  Och så blev jag förvirrad där ett tag, trodde att du och BP bodde i samma område när jag såg husen men visste ju att ni inte gjorde det ... Såg att ni var förvirrade ni med! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja husen vi bor i BP och jag är väldigt lika, jag trodde faktiskt att samma gubbe ritat dem. Kul iakttagelse: jag fattar precis varför du tänkte fullmåne om översta bilden! Men själv hade jag inte tänkt tanken!

   Radera
 9. Fina bågformade byggnader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja när jag såg mig om fanns det ju att välja bland!

   Radera
 10. Namnet Båge var alldeles okänt av mig! Kul att du tog upp det!Du visar annars bågar av olika slag, alla väl genomtänkta. Glasögonbågar tycker jag är ett svårt kapitel, har under många år hållit mig till runda former.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänker nog i a f inte rekommendera namnet till någon liten nyföding ... Runda glasögon går bort, passar inte mitt ansikte!

   Radera
 11. Vackra Stockholmsbågar.

  SvaraRadera