tisdag, oktober 08, 2019

Sverige i dag

Vid första ögonkastet tycker jag att temat för veckans tisdagstrio är svårt. Men eftersom Ugglan & Boken tänkt till får väl vi andra göra det också! Här blir det tre sinsemellan mycket olika läsupplevelser.

"Osebol" är en väldigt originell skildring av en värmländsk bit glesbygd, skriven av Marit Kapla. Författaren har delvis växt upp i byn och nu återvänt till sitt Barndomsland. Genom intervjuer hon gjort växer bilden fram av Sverige som det ofta ser ut i dag. Ett multietniskt samhälle där alla traditioner kanske inte riktigt får plats. Frågorna är inte med, men svaren räcker långt. Intressant bok med texten i ovanlig form!

"Leva livet  Att åldras med hiv" bygger också på intervjuer. Lars Åberg, författare, journalist och samhällsdebattör har ställt frågorna till 29 äldre svenskar (och några anhöriga) som lever med en diagnos som länge betraktades som skamlig och en tveklös dödsdom dessutom. Men dagens 50+are är den första generationen som kan bli gammal trots (och med) sjukdomen. Här möter man människorna bakom hiv-stämpeln, många framträder med bild och under eget namn. Boken är gratis och distribueras genom Äldreprojektet, i en förhoppning om att avmystifiera farsoten som tagit så många liv.

"Världens vackraste man" är serieskaparen Lena Ackebos romandebut. Historien, väldigt nutida, tror jag många kan känna igen sig i: en "tjejchartervecka" på Mallorca, med familjerna kvar hemma i Svedala. Sol, bad, god mat, lite mer vin än vanligt. Finns Äventyret på den spanska ön, som varit ett av svenskarnas käraste resmål sedan 60-talet? Lyckan, rent av? De två systrarna har mycket att reda ut, både med varandra, med föräldrarna och med var sitt slentrianartat äktenskap i ett modernt svenskt hem, bara några flygtimmar bort från semesterns strandliv ...

Copyright Klimakteriehäxan 

17 kommentarer:

 1. Intressant trio. Osebol tycker jag verkar särskilt spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den är klart annorlunda och intressant.

   Radera
 2. Känner nog bara igen den sista boken, men den verkar vara för mycket buskis för mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej buskis är det inte! Mer feelgood, med sikte på damer 50+.

   Radera
 3. Intressant trio. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo de spretar lite åt olika håll ...

   Radera
 4. inte läst någon av dessa, än

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur att du är ung så du hinner!

   Radera
 5. Världens vackraste man läste jag. Osebol känner jag till bloggvägen men Leva livet hade jag inte hört talas om

  SvaraRadera
  Svar
  1. Osebol har ju varit väldans omskriven. Även hiv-boken lät tala om sig en del, men den är ju "tyngre" så att säga. Medan Ackebo är lättsam.

   Radera
 6. Vilken blandning, så totalt olika!

  Man hör inte längre så mycket om hiv. Kanske är det på gott och ont. Vi som minns allt "ståhej" på 80-talet vet ju om det men jag undrar om ungdomar i dag är medvetna. Eller om det är en sjukdom som alla andra som man kan smittas av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där boken utgör faktiskt intressant läsning, ur fler aspekter. Och ja, jag satsa på lite olika storheter i dag! :-D

   Radera
 7. Gillar din trio, intressant och varierande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de är verkligen inte av samma sort! Men läsvärd, var och en på sitt sätt. Hiv-boken har också fina fotografier.

   Radera
 8. Har inte läst någon av böckerna i din trio. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara något du också gillar! Hoppas det!

   Radera
 9. Hoppsan, känner inte till någon av dessa böcker. Tack för tips.

  SvaraRadera