lördag, oktober 05, 2019

Mârten i Arvika!

Den första helgen i oktober är traditionellt vikt för Mârten i Arvika. Pågår alltså just nu! 

"Mârten" är den västvärmländskt klingande varianten på ordet "marknaden". Begreppet att gå "man ur huse" passar också in här. Det är torgliv, särskilda erbjudanden i butikerna, förr i världen (men inte längre tror jag) bjöds på lokalrevy av gruppen Lergökarna och på Cirkusplatsen fanns ett tillrest tivoli med sockervadd, karuseller och lotterier. På matsedeln i "kåltältet" alltid värmande kålsoppa med frikadeller, och hade man fått ny vinterjacka eller kappa skulle den invigas just denna helg. Fest, kort och gott!

På hösten 1965 hade jag, sjutton år gammal, varit anställd på Arvika Nyheter sedan 1 juni. Tillsammans med fotografen Anders Fors, ännu yngre än jag, fick jag uppenbarligen uppdraget att skildra denna tilldragelse i reportageform.

Det blev en helsida i måndagens tidning (AN kommer ut tre dagar i veckan, må-on-fr) och reportaget lästes förmodligen av så gott som varenda prenumerant. Men det gick väl inte till historien direkt ... Fast där har det hamnat nu, tack vare en Facebook-vän som fiskat upp detta ur sitt flöde och vidarebefordrat det till mig! Vem som sparat tidningssidan har jag inte en aning om. Kanske någon som syns på bild?

Tyvärr är texten svårtydd, men man kan ju inte få allt ... vi kan väl i alla fall låtsas att den är genial?
Skulle gärna ha gjort ett återbesök på denna oktoberfest men så blev det inte i år. Karusellerna drar inte riktigt lika mycket, fast kålsoppa har jag alltid gillat!


Se här, nu finns texten så att den blir läsbar (klicka upp bilden i storlek så går det lättare).
Tack till Anders Fors som en gång plåtade och nu lagt ut detta på Facebook.
 Copyright Klimakteriehäxan (som 1965 oftast skrev under signaturen Bell)

12 kommentarer:

 1. Kul fynd!
  Mårten för mig som skåning är något helt annat ;)
  Men marknad är trevligt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mârten och Mårten må icke förväxlas! Vi har naturligtvis Mårten även i Värmland (det råkar dessutom vara min födelsedag ...)

   Radera
  2. Jag behöver nog glasögon för jag tyckte att du hade skrivit ett å, såg lite fel :)

   Radera
 2. Visst är det härligt att gå på mârten! Fast oktober kan vara lite kyligt, men det är för tidigt för julmarknader. Årjängsmârten tredje helgen i september tycker jag ligger perfekt i tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk att jag tror aldrig att jag varit på Årjängsvarianten!

   Radera
 3. Du måste ha varit en naturtalang. Jag menar 17 år och att få skriva en helsida om Mârten. Jättekul att någon har sparat reportaget. Skulle vara skoj att veta vem det är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu vet jag vem! Killen jag jobbade med, som fotograf, är den som publicerat detta på nytt. Hans pappa sparade, behöll klipp med allt som sonen medverkat till!

   Radera
 4. Vad roligt! Och jag har också besökt denna marknad när jag var en 10 år eller där omkring, sedan hem till min kompis kusin och ätit soppan med korv och kål i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var värst, du har varit i Arvika!!! Roligt! Kålsoppa äter man rätt sällan numera ...

   Radera