söndag, oktober 10, 2021

Årets bok vill jag också läsa

Hoppsan, nu växte visst "vill-läsa-listan" med ännu en titel: "Stöld" av Ann-Helén Laestadius. Om renskötardottern som ser en av sina renar bli dödad. Efter det utspelas en historia om spänningar mellan ursprungsbefolkningen, samerna, och de andra, svenskarna. 

Författarinnan har själv samiska rötter och romanen bygger åtminstone delvis på verkliga händelser. Boken fick fina recensioner när den kom, och nu har den också, i konkurrens med elva andra titlar, röstats fram som Årets bok 2021. 

Det är Bonniers bokklubbar och vanliga läsare som väljer, fast jag har inte röstat eftersom jag inte läst en enda av de som valts ut att tävla om en värdefull "etikett". 

Ännu en fjäder i hatten för ännu en journalist som satsar på berättande i det längre formatet! För fem år sedan belönades Laestadius med Augustpriset för ungdomsboken "Tio över ett". Årets bok-priset överlämnades i fredags. Tillsammans med äran får vinnaren 30 000 kronor och en statyett.

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. samer verkar vara årets tema, så illa de blivit behandlade av svenskar, läst ett par, och Mats Jonsson har också skrivit intressant... biografi är det nästan om hans rötter

  SvaraRadera
 2. Har faktiskt bara läst positiva recensioner om Stöld. Men jag såg att jag läst hela tre böcker av de sm var nominerade. Inte illa;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har väl plöjt deckarna, misstänker jag?!

   Radera
 3. Boken har jag i kö på min läselista. Försöker variera litteraturen så den här blir bra att sticka emellan med nästa gång. (Har läst två av de andra böckerna som var nominerad.)

  SvaraRadera
 4. Oj oj. Jag har precis börjat beta av bokhögen jag har här hemma så det här inlägget skyndade jag mig förbi för nu :-)

  SvaraRadera