söndag, oktober 31, 2021

Utrikes skyltsöndag

Nya Nasjonalmuséets logga/skylt är jättesnygg! Men själva muséet, som på utsidan ser rätt färdigt ut, öppnar inte förrän i juni nästa år. Då blir det Nordens största konstmuseum. 

Genial logga!
Hej igen! Jag är hemma nu, efter min första utrikesresa på en halv evighet. Jo, jag vet att jag fick er att tro att det skulle bli något rejält och inte bara en utflykt till Oslo, men tack i alla fall för alla glada tillrop med önskningar om lycklig resa!

Jag tycker att den blev lycklig, om än lite kort. Men när tiden är knapp skärper man sig, så jag anser att jag fick bra utdelning: vi hälsade på hemma hos Dottern och gick sedan på restaurang med henne och åt en god middag, som avslutades med "norsk omelett", ni vet en sån där flamberad marängsak med glass i mitten, en anrättning som ibland kallas Alaska.

Efter en natt i jätteskön hotellsäng blev det en fantastisk frukostbuffé och sedan en liten tur på stan i fint väder innan det var dags att ta sig tillbaka över gränsen igen. Ingen frågade efter våra covidpass, förresten.

Oslo växer så det knakar, det är mitt intryck, men nu var det ju ett tag sedan jag senast var där förstås. Lustigt nog var Oslo min närmaste storstad när jag var barn, men dit åkte vi aldrig, vi hade släkt i Göteborg och Stockholm, så dit tog vi tåget. Till Norges huvudstad kom jag inte förrän jag var vuxen och när jag tänker på saken idag är jag lite förundrad: första gången drog jag iväg dit med lånad bil, och det gick jättebra fast jag inte hade en susning om nånting!  

Får återkomma med lite fler bilder senare, i dag kör vi med norska skyltar, för det är ju Skyltsöndag. Som vanligt hittar du fler skyltar via BP.

Mysig kille, tyckte jag. Fast jag köpte inget. Bollebaren hör ihop med Nasjonalmuséet och där serveras bollar med både sött och salt innehåll, redan nu innan muséet slår upp sina portar. 

Mer ätbart! Dottern tycker norsk ost är trist: tre sorter finns, gul, brun och vit, och ingen av dem smakar något (enligt henne alltså). Men har man sett på maken: Gulosten har blivit bok och fått sin egen affisch! Kanske roligare att läsa än att äta?

Oslo, Rövarstaden! Jaha, om ni skyltar med det så måste man väl tro att det är sant?


Kön till Nasjonalteatret bestod denna dag endast av skyltar. 


Fridtjof Nansen har fått sitt eget torg, vid Rådhuset. Där finns också skylten/konstverket som hyllar honom som en stor norsk vetenskapsman/upptäcktsresande/filantrop. Han tog initiativet till det som kom att heta Nansenpass, en id-handling som delades ut till flyktingar som blivit statslösa efter första världskriget. Svenske Thomas Qvarsebo är konstnären bakom verket, som sattes upp 2007.

Tänkvärda ord bildar skylt efter skylt i trottaren på Karl Johan, ett verk av Ingrid Falk och Gustavo Aguerre. Verket består av 69 citat ur Henrik Ibsens texter och det var här författaren gick på väg från sitt hem på Arbins gate till Grand Café, där han uppenbarligen tillbringade en hel del tid. 3583 bokstäver i stål gick åt. Den här "läsövningen" blev klar 2008.

Jag tycker att jag är ganska bra på norska, läser språket utan problem. Men vissa ord ställer ändå till det. Bästa exemplet är nog "fortau" som betyder trottoar. Har fortfarande svårt att ta in det! 

Och naturligtvis är det julskyltat på stan, här är granen på plats i fönstret hos Illums.

Copyright Klimakteriehäxan

18 kommentarer:

 1. Kul att se dina bilder, jag var sist i Oslo 1968 med min far... det har inte blivit av för när vi tar vägen dit så står det Backa i vägskylten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du skulle inte känna igen dig i dag! Men stan är väl värd ett besök!

   Radera
 2. min västerbottniska svärdotter har alltid brunost i kylen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar den också, men bara nån enstaka gång.

   Radera
 3. Jag funderar på när jag senast var i Oslo ... Har jag alls varit där sedan jag var i 10-11-årsåldern och vi tittade på den fantastiska flotten som pappa var så fascinerad av. Campade gjorde vi. Nej, efter det har jag bara varit i Trondheim två gånger. Andra gången åkte vi från Gäddede över Trondheim och Lillehammer och via Karlstad direkt hem. Näe, vi sov uppe bland några fjäll på norska sidan. Minnet... 2004 var den senaste gången. Regnade hela vägen genom Norge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är det dags! Jättefin stad. Häftig arkitektur, bra restauranger, alla affärer du (inte) behöver. Massor med konst.

   Radera
 4. Trevlig skyltning från grannlandet! Jag har varit i Oslo några gånger. Vet att jag har sprungit Sentrumlöpet där och på Karl Johann, många år sen. Desto fler gånger har jag varit i Halden, Sarpsborg och Fredrikstad. Bodde många år i Ed, som gränsar till Norge.

  Så dottern din bor i Norge och det har varit svårt med gränsgången där under pandemin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi har inte träffat henne särskilt ofta sen julen 2019, men nu har det tack och lov lossnat och ingen av oss behöver hamna i karantän!

   Radera
 5. Det var då ett minst sagt annorlunda bidrag till Skyltsöndag. Riktigt häftiga skyltar från grannlandet. Nationalmuseets logotyp är riktigt läcker. Spontant tänkte jag på Nobel där, vilket kanske var avsikten av skaparen.
  Den lilla bollen var ju så söt. Även han eller rättare sagt rätten påminner mig om "bitterballen" en holländsk "delikatess".
  Nansen-konstverket är helt i min smak liksom citaten på gatan. De påminner om Strindbergs citat på Drottninggatan i Stockholm.
  Fortau - trottoar... hur f*n kom man på det???
  Den där lilla julgranen hos Ilums var åtminstone diskret...

  En härlig skyltning! Tusen tack för den och länken. Hoppas du har många fler skyltar från Oslo på lager:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Museet ligger nära Nobel Centret, faktiskt. Visst påminner Ibsen-grejen om Strindberg på Dottninggatan! Kan bero på att det är samma konstnärsduo som gjort dem ...

   Radera
 6. Så roligt med skyltar från Oslo! Å fint väder hade ni också.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var jättekul att göra den utflykten!

   Radera
 7. Vad roligt att få komma tillbaka till Oslo. härliga skyltar.Kan tänka mig att du hade fina dagar här.
  Jag ler stort och känner igen mig i både en del miljöer och inte minst i språket. Har ju norska parallellt med svenskan som första språk. Talar norska dag och läser det men kan inte längre skriva på norska. En stad där jag periodvis bott som barn och där jag vistats mycket i olika sammanhang.
  Men nu var det några år sedan jag var här.
  Hoppas du bjuder på mer från denna härliga stad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. EN dag handlade det om, men många bilder hann jag ta! Det kommer mera!
   Du måste förstås återvända. Det händer saker med stan hela tiden. Oljepengarna rasslar ...

   Radera
 8. Roligt med skyltar utomlands även om det är nära. Nära kan vara nog så långt borta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men det ÄR ju faktiskt utomlands - fast på väldigt kort avstånd. Skulle gärna ta en sväng till Köpenhamn också. Och Helsingfors!

   Radera
 9. Har varit i Norge 2 gånger och då i Oslo en gång. Den första var på en skolresa som inte gjorde en speciellt intresserad av att komma tillbaka. Vi barn hade dock jättekul tillsammans, men maten var värre än hemsk..... Sen bilade mina föräldrar och jag runt i Norge när jag var 15 och det var jättetrevligt. Fick läsa karta och bestämma exakt hur vi skulle åka - det gillade jag!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan säga att utan GPS är det krångligt att hitta i Oslo, med alla tunnlar och väldigt mycket ny bebyggelse. Men stan är väl värd många besök, maten är det verkligen inget fel på (numera i alla fall)!

   Radera