söndag, oktober 24, 2021

Lapp på lapp som skylt

Varje gång man köper något gjort i textil, det kan vara ett klädesplagg, en handduk, ett lakan, en väska,  finns en liten etikett insydd i någon söm. Där finns informationen om vilket material som använts, var det är sytt, hur det ska tvättas och eventuellt något mer. Ibland rena språklektionen!

Jag väljer att betrakta de där lapparna som skyltar, eftersom det är Skyltsöndag för oss bloggare igen. Till saken hör att inte sällan är de där etiketterna irriterande, de sticker upp i nacken på ett inte särskilt snyggt sätt, eller de skaver kanske under en arm. På duken man nyss la på viker den ut sig på bordsskivan och förstör det städade intryck man velat åstadkomma.

Alltså klipper man bort den eländiga lilla tygbiten. Och sen då? Jo, den hamnar bland soporna. Hos de flesta. Men inte hos Elisabeth Skoglund, som möjligen är världens mest idérika människa, osedvanligt händig och dessutom, tack för det, min synnerligen goda vän.

Elisabeth la sina etiketter på hög. Tills de en dag räckte till en lampskärm. En designprodukt hon lär vara ganska ensam om. Nu dessutom "upphöjd" till en skyltning på Skyltsöndagen! Du vet väl redan hur du hittar fler söndagsskyltare? Via BP:s blogg, där alla som brukar delta finns listade.

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. kul lampa, vågar sällan klippa bort dem... behövs kanske

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den fin! Behövs de verkligen? Det mesta ska ju tvättas i 40 grader ...

   Radera
 2. Älskar den kvinnan! Vilken enastående lampskärm. Så kreativt och läckert. Å du har ju såååååå rätt! Har börjat "pilla bort" lapparna på mina Change trosor. Det gör mig galen, för de är hårda och kliar. Min man pillar bort lapparna på pikétröjor och t-shirts. I vissa plagg finns det upp till 10 olika lappar - till vilken nytta? Jag läser dom aldrig. Men tänk att göra en lampskärm av dessa skyltar. Bingo -där satt den skulle jag säga.
  Tusen tack för ett helt suveränt bidrag till Skyltsöndag! Stort tack ör länken också:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är superkreativ. Kanske ska du spara ihop dina lappar och skapa något du med? Det måste ju inte bli en lampskärm!

   Radera
 3. Vilken kreativitet! Beundrandsvärt att komma på tanken. Verklig återanvändning. Och den lampskärm din vän skapat är ju unik. Nu när du tipsat så kanske det kan bli fler liknande. Ja, inte för min del.
  Dessa lappar ställer till en massa besvär för mig också. Och klipper man bort dem så skaver den lilla bit som är kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idérikedom är en rikedom att önska sig! Man får ta bort alltihop, inte lämna nån bit av etiketten kvar, det är lösningen.

   Radera
 4. Bra inlägg!
  Mina lappar får sitta tills de kliar och det gör de ganska snart. Men här hjälper det inte att klippa bort, här måste jag ta bort stygnen också så det blir helt fritt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en "quick-sprätt", ett litet specialverktyg som gör det lättare att ta bort stygnen. En bra hjälp!

   Radera
 5. Ibland är det en hel bok som sitter där i sodan av tröjan. Helt sanslöst. Nä, bättre då med de företag som trycker tvättråden i nacken. Fast det blir så klart ingen finurlig lampskärm då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du har rätt, ibland är det galet många lappar! På många olika språk!

   Radera
 6. Svar
  1. Visst är det! Och mycket pyssel att få till ...

   Radera
 7. Det var fantasifullt och skoj! Beundrar dem som har både ideerna och förmågan att genomför dem. När jag jobbade på loppis fick vi in många klädesplagg där lapparna var bortklippta. Därmed visste vi inte heller vilket materialet var eller vilka tvättråd som gällde. Samma gällde storleksangivelsen. Inte lätt för eventuella köpare till plaggen, rena gissningsleken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att det fanns provrum ... men visst kan man förstå att lapparna tjänar ett syfte.

   Radera