lördag, oktober 30, 2021

Vintertid och glöggdags

Dags igen: i natt tjänar vi in en extra sovtimme, för klockorna ska backas in i vintertiden. Det pågår en internationell debatt om det här, och vi är nog rätt många som undrar hur det ska bli med dessa tidsomställningar, som lätt upplevs som lite konstiga. Så här står det på regeringen.se:

"EU-kommissionen har lagt ett förslag om att avskaffa tidsomställningen. Europaparlamentet delar den uppfattningen. Ministerrådet har ännu inte tagit ställning till förslaget. Inget beslut har alltså fattats på EU-nivå.
Den svenska regeringen har inte heller tagit ställning till om tidsomställningen ska avskaffas, och i så fall vilken tid som i sådant fall skulle vara normaltid (sommar- eller vintertid).
Om tidsomställningen avskaffas genom beslut i EU är det upp till varje enskilt medlemsland att besluta om vilken normaltid landet ska ha."

Om makthavarna frågar mig till råds skulle jag säga: avskaffa detta hattande med våra klockor! Tänk så många som försovit sig alternativt kommit till jobbet i rena svinottan, bara för att man missat att ändra sin väckning. Borde inte vara så mycket tjafs om saken!

En trevlig sak som vintertid för med sig är att det blir läge att dricka lite glögg. För oss som låter inköpen på Systembolaget styras av etiketter och förpackningar är det i år lätt att slå till på Blossas årgångsglögg. Vilken snygg flaska! 

Årets variant har döpts till Valencia och har enligt produktbeskrivningen en kryddig, söt smak med inslag av kardemumma, apelsin, kanel, kryddnejlika, ingefära och pomerans. Låter väldigt gott i mina öron, väl anpassat att skapa lite julstämning med. 

Lite guldglans, kurbitsmönster och minsann en gitarrpelande man bidrar till festligheten. Fast kvinnan på etiketten verkar inte ha lika kul, hon kånkar på en korg och går med käpp. Nej, jag orkar inte bli upprörd! Det finns kanske någon tanke bakom? För designen står denna gång norrmän, i Scandinavian Design Group Norge.  

Återstår bara att korka upp och smaka. Tjejen jag frågade på Systemet sa, att den som gillar Cointreau älskar den här glöggen.
Jag gillar Cointreau, även om det var otroligt länge sen jag drack det. Hej vinter!

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Ja, detta daltande med sommar- och vintertid är ju totalt onödigt. Det var ju tänkt från början att det skulle vara slut med det från och med i år. Men sedan kom ju pandemin och då prioriterades ämnet ned. Såklart. Hoppas man kommer till ett beslut nästa år - vill ha sommartid året om. Punkt, slut.
  Läste på Akes blogg att glöggen du rekommenderar är en av de bästa han druckit på bra många år. Så hoppas du blir lika överraskad:-)

  SvaraRadera
 2. det heter normaltid, har ätit min första lussekatt

  SvaraRadera
  Svar
  1. göteborgare klarar sig utan saffran, de med russin och kardemumma alltid slut först i affären, Dufvenkrooks har bästa glöggen ❤️

   Radera
  2. Jag brukar hålla mig til Blossa, men provar gärna andra sorter också. Dufvenkrooks har en god vit om jag minns rätt? Men jag kan bara dricka lite glögg åt gången, får ont i huvudet om det blir bara en centiliter för mycket.

   Radera
 3. Dufvenkrooks har väldigt fint alkoholfritt vitt

  SvaraRadera
 4. Tack och lov att mobilen ställer om automatiskt för jag hade missat det där med vintertid den här gången...

  Glöggen låter god, kanske blir det en tur till bolaget men risken är väl att den tar slut rätt omgående.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det digitala funkar är det praktiskt!
   Fanns gott om glögg fortfarande, du hinner nog. I fjol minns jag att jag kom för sent, då fick det bli den vanliga Blossa och den är ju faktiskt väldigt god den med!

   Radera