måndag, oktober 11, 2021

Resultat av regn

Det har regnat en del på sistone, det har ni förmodligen inte missat. Vissa dagar har nederbörden varit så tät och envis att jag inte velat sticka ut näsan i friska luften, trots att jag vet att det är bra även i dåligt väder. Men ett oavbrutet regnande har i mitt fall fått ett synnerligen oväntat resultat: två grytlappar. Vad sa ni nu då? Jag är faktiskt överraskad själv! 

Det hela började med att jag hittade en bunt garnnystan, röd bomull. Samtidigt hade jag slängt ett par gamla grytlappar som var sluttvättade och fransiga och saknade upphängningsögla. Vet att jag tillverkade dem för oändligt många år sedan.

I present fick jag nämligen, jag kan ha varit i 10-årsåldern, en kvadratisk metallram med tillhörande "virkkrok". Den var så vitt jag förstår avsedd just för tillverkning av grytlappar. Man trädde först garnet fram och tillbaka runt "taggar" som fanns på ramen. Sedan skulle garn träs på tvärsen så att det blev en flätad yta. Titta på bilden överst så hajar ni metoden!

Som jag minns det tyckte jag rent av att det var roligt. Det var inte lika lustfyllt nu. Googlade för att se om det fanns tips på nätet hur man skulle uppnå bästa möjliga resultat, men kammade (för ovanlighetens skull) noll. Så jag gick på minnet.

Ett par grytlappar blev det, ni ser bildbeviset här. Men något kraftigt ljusvekegarn som jag använde förr hade jag inte, så jag fick ta flera bomullstrådar i stället, vilket gjorde det krångligare att trä rätt. Och så var det det där med kanten. Snygg blev den inte. 

Nu har jag i alla fall visat vad ihållande regn kan leda till. Lite stolt är jag. Inte över själva den färdiga produkten, den lämnar en hel del i övrigt att önska, men att den alls blev färdig och går att använda. För raden av UFO:n (Unfinished Objects) jag har samlat på mig är redan alldeles för lång.

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. God jul! Bäst att börja pynta i tid... jag köpte idag min första lussekatt i dag till fikat, i helgen njöt maken och jag av höstSEMLOR med äppelkompott och kanelgrädde (mandelmassa fanns också emellan)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att jag alltså inte får använda röd grytlappar förrän det är jul??? Måste man vara så traditionsbunden? Ingen lussektt för mig, men den där semlan lät intressant!

   Radera
 2. Bra jobbat! Och så himla smart med en sådan ram. Jag hade aldrig sett en. Jag tycker dina lappar blev riktigt fina. Även kanten. Vad gäller grytlappar tvingades jag i slöjden till att virka ett par. "Fröken" nöjde sig inte med en.Men se jag tog hem eländet och mormor virkade två perfekta varianter med snygg kant.Frökens kommentar var; "De här har väl inte du virkat". Så sant och jag meddelade att det var mormor och att jag för egen del inte alls behövde besitta konsten att virka. Därmed var min karriär slut. Ja,den hade ju inte ens börjat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De där sakerna man tvingades göra i skolslöjden var sällan lyckade. Jag stickade ett par sockor. Skaften var så hårda och smala att ingen fot kunde pressas igenom. Själva foten var JÄTTE stor ... Och när jag skulle sy shorts sydde mamma om varenda söm, sedan hon klippt bort jättemycket tyg som slöjdfröken tyckt var lagom!

   Radera
 3. Vilken rolig grej, tror jag har sett liknande. Om du inte gillar kanten så kan du ju virka ett varv runt hela.

  Skulle också behöva nya grytlappar, mina ser rätt otrevliga ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag övervägde faktiskt att virka ett par varv, men det blev inte av. Chansen finns förvisso fortfarande ...

   Radera
 4. Hahaha! Du slutar då aldrig förvåna mig. Har aldrig sett en sådan manick och jag är förvånad att du fick till så fina grytlappar. Visste inte att du var lagt åt det pyssliga hållet;-)
  Har förresten likande erfarenhet av syslöjd som Ditte, fast i mitt fall var det min mamma som hade gjort jobbet, inte mormor;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att jag inte hittade nåt på Google gjorde mig förvånad men själv är ju bästa dräng du vet... Jag har pysslat och handarbetat mycket genom åren.

   Radera