lördag, oktober 16, 2021

Veckans mening – om presenter

Låt mig göra det klart med en gång: jag är inte förtjust i Mark Levengood. Har sett lite för mycket av honom. En insmickrande farbror i blommiga kläder. (Jo då, jag vet att han har folkets kärlek om än inte min.) Och jag ger inte mycket för hans böcker heller, tycker han mest åker snålskjuts på andra, som Gud och Unni Lindell. Vilket står i starkast möjliga kontrast till hans äkta man Jonas Gardell, som i mitt tycke är en briljant skribent. 

Nu har jag mot alla odds ändå läst en av Levengoods böcker, "Hjärtat får inga rynkor", det råkade vara vad som fanns till hands eftersom jag inte var hemma. Stor litteratur är det förvisso inte, men det är korta bitar utan sammanhang och boken är en sån man kan ha på toaletten för att läsa en bit per besök. Ett och annat leende framkallar texten. Den har fina illustrationer av Ilon Wikland dessutom. Och så hittar jag då Veckans mening, med viss igenkänningspotential, i Skriv-Roberts efterföljd:

Ibland får man blommor, då blir man glad, för blommor är vackra och tar slut, till skillnad från saker i keramik som bara vägrar ta slut tills någon har godheten att av misstag ha sönder dem, eller böcker som står i bokhyllan och skriker "snälla läs mig".

Copyright Klimakteriehäxan 

18 kommentarer:

 1. Blommor är bäst, buketter, inte krukväxter som förväntar sig vård...

  SvaraRadera
 2. Det ligger mycket i den meningen. Fast det är kul att få böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, om det är böcker man vill eller åtminstone kan tänka sig att läsa ...

   Radera
 3. Har inte läst någon av parets böcker. Levengood tycker jag verkar ganska trevlig men tillrättalagd, Gardell är alldeles för flåshurtig för mig. Så jag tänker nog avstå i framtiden också.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gardell skriver verkligen bra, väldigt långt från "flåshurtig" (kan rekommendera exvis "Frestelsernas Berg"), men Mark L kan du lugnt hoppa över.

   Radera
 4. Jag har bara "träffat" Mark som åskådare och lyssnare på första bänkraden (förstås) under en föreläsning, men jag har alltid gillat honom.
  Annars förundrar jag mig över att jag känner så olika för olika personer som jag bara sett på tv. Jag har värsta antipatin mot några - som kanske är jättetrevliga, och andra har jag slutit i min famn ... fast de kanske bara visar upp en trevlig sida och är rena skitstövlar i verkligheten.
  Detta grunnar jag ofta på - vad är det jag ser som andra inte ser genom rutan och vv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har haft pyttelite med Mark att göra och ingenting med Jonas, men jag vet att båda kan vara rätt krångliga. Det kan vara svårt att bortse från exvis tv-intryck av förf om man ska läsa en bok.

   Radera
 5. Det var otippat! Har nog aldrig träffat på någon som inte gillar Levengood, förutom jag då. Kan inte med honom alls, inte med Gardell heller. Bara att lyssna på dom ger mig ståpäls, fast tvärtom;-) Har inte läst några böcker av paret, för de lär inte vara min genre;-)
  Kan dock hålla med Levengood vad gäller keramik. Inte ett material jag gillar hller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast keramik kan jag gilla!!! men jag väljer den nog helst själv ...
   Läser hellre Gardell än lyssnar på honom, men det är klart: deckare skriver han inte.

   Radera
 6. Bra citat! Verkigen! Och det ligger mycket i detta. Jag tillhör ju dem som gillar Mark. Kanske inte direkt som författare men i en del andra sammanhang. Dock fick jag boken "Gamla tanter lägger inte ägg" av några elever en gång. Gillade den.
  Gardell gillar jag och har både sett och läst "Torka aldrig tårear utan handskar! plus en hel del annat.Tycker han är träffsäker och tämligen orädd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att jag är i minoritet, men jag får leva med det.
   Gardell är en av våra bästa författare i mitt tycke.

   Radera
 7. Tycker ingenting speciellt om varken den ena eller andra, även om Gardell verkar vara en aning ettrig och Levengood något sävlig. Men irriterar mig inte nämnvärt. Bara läst en bok, av Levengood, den med barn som säger roliga saker. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... och den boken kan man väl knappast säga att Levengood skrivit själv eller...?
   Gardell är ettrig i många situationer, men han skriver med tyngd och eftertanke.

   Radera
 8. jag tycker att Levengood med fördel ska läsa sina egna texter. Torka aldrig tårar utan handskar såg jag i tv och tyckte om. annars ligger jag lågt med Gardell

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja finlandssvenska har ju sin tjusning. Och - som jag skrev - ibland log jag lite åt texten.

   Radera
 9. Harvinte läst varken den ena eller den andra men känner ibland att jag borde/skulle vilja. Någon dag. Det är onekligen personligheter bpda tvp och man kan faktiskt inte tycka om alla människor, inte ens det lilla minsta ibland hur trevliga andra än tycker att de är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä alla kan inte älska alla, och det är väl faktiskt bra ...

   Radera