onsdag, oktober 20, 2021

Minne av mat och en mästerkock

En trist nyhet dök upp i går: Cathrine Schück avled, bara 63 år gammal, på väg hem från jobbet. Hennes hjärta slutade fungera helt tvärt, hon kunde inte räddas.

Det där hjärtat hörde egentligen framför allt hemma i krogbranschen, och där slog det länge och troget. Cathrine Schück ärvde matintresset från sin far Peter som drev krogen Gourmet på Tegnérgatan i Stockholm, ett ställe vi som var uteätare redan på 70-talet gärna minns.

Där fick man fantastisk mat och perfekt service  en gång fick jag vänta onödigt länge på rätten jag beställt, men då fick jag som tröst ett glas kir (svartvinbärslikör och vitt vin) för att härda ut under väntetiden. Vid ett bord inte långt bort satt Sven-Bertil Taube, en man jag på den tiden tyckte var den vackraste av dem alla (ja, han är fortfarande skitsnygg!) så med min lilla drink och den utsikten hade jag inga problem alls med fördröjningen.

När maten väl kom dansade smaklökarna. Allra mest dansade de om man beställt "Scampi Amoureuse", de förälskade havskräftstjärtarna, som förmodligen var Gourmets mest välkända inslag på  menyn, och det kommer jag att tänka på nu när en av de kockar som satt rätten på matsedeln och spikat fast den i minnet är död.

Första gången jag åt den där skaldjursanrättningen bjöds jag av en nyfunnen het kärlek. Vi drack Piesporter Falkenberg och allt var helt enkelt underbart, frågan är vilka som var mest förälskade, kräftorna eller vi? Vi återvände igen och igen och succén upprepades. 

Vet inte hur många gånger jag åt just den rätten, men det var svårt att ta något annat när man redan hade fastnat i hummersåsen, champinjonerna, schalottenlöken, smöret och grädden som lyfte fram havskräftorna tillsammans med en skvätt pernod och lite konjak.

När pappa Schück avled var det naturligt för den då blott 18-åriga dottern att ta över, året var 1976. I hennes regi fick restaurangen 1984 en eftertraktad stjärna i Guide Michelin, en av Sveriges fyra första någonsin. I dag är Gourmet stängt och Cathrine Schück övergick huvudsakligen till att skriva om mat, bl a i Expressen.  

Men de där havskräftstjärtarna, de glömmer jag aldrig. Visst har jag beställt rätten på andra restauranger på senare år, men vissa saker var bättre förr ...  

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Så sorgligt. Minns så väl Cathrine Schück i olika sammanhang. Och även restaurangen Gourmet på Tgnergatan där jag varit många gånger.Och visst var det på 70-talet ett kändisställe. Ler och minns när jag läser om "Scampi amoreuse" -min favoriträtt här. Tror aldrig jag beställde något annat här.
  Är helt enig med dig vad gäller denna rätt och andra restauranger. Ingen idé att testa. Gjorde det ett par gånger men gav upp.
  Är så glad för minnena och upplevelserna här på Gourmet. Och vi delar dem-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk om vi var där samtidigt med var sin tallrik förälskade skaldjur ...
   Jag har övervägt att försöka återskapa rätten på egen hand men har inte vågat!

   Radera
 2. Cathrine Schück var väl sån där hälsomänniska

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det också. Kostrådgivare, tror jag att hon kallade sig i vissa lägen.

   Radera