söndag, oktober 10, 2021

Lokalpatriotisk skyltsöndag

På plats i Barndomslandet finns faktiskt möjligheter att variera kosthållet efter lokalpatriotiska principer. Det finns till och med speciella kokböcker "på värmländska". Med en del favoriträtter! Låt mig bara nämna värmlandskorv, klengås, nävgröt, kantareller från skogen och abborre från sjön, eller varför inte kräftor fiskade där vi badar på sommaren ...

Man kan bli hungrig för mindre, eller hur? Nu blev jag i alla fall inspirerad till en liten lokalpatriotisk skyltjakt, genomförd (huvudsakligen) på Ica Klingan i Grums. Där köper jag exempelvis alltid vår Hagforsfilé, vilket alltså är falukorv och då helst  jubileumsfalu från Hemgården, ett charkföretag i Klarälvsdalen som gör ljuvlig korv. Nordells i Arvika bakar gott, både matbröd och söta saker. Skogaholmslimpa är en klassiker gjord på vete, råg och sirap. Och vi saknar fortfarande grevéosten som tillverkades på mejeriet i Arvika, trots att den nu inte funnits på jättelänge! Inte ens mejeriet finns kvar!

De värmländska korna fortsätter i alla fall leverera mjölk. På dryckesfronten finns dessutom både lättöl och enbärsdricka. Alla produkterna skyltar med sina rötter, sin värmländska identitet! Det som dock för tillfället saknas i matbutiken, det är de lokalt odlade jordgubbarna, som brukar vara underbart goda, om än rätt dyra ... men i oktober existerar de förstås inte.

Etiketter blev det huvudsakligen i min skyltsöndag denna gång, men vilka etiketter!!! Jag säger bara det! (Jag skulle ju ha kunnat inkludera Falu Rågrut också, eftersom det bakas i Filipstad och eftersom vi är storkonsumenter  men det blev för mycket Falun, tyckte jag ...) Fler skyltar som vanligt via BP.

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. har köpt värmländsk mjölk på Hisingen

  SvaraRadera
  Svar
  1. tant Hannele8:20 em

   undviker Arla, köper finskt Valio-smör

   Radera
 2. Hahaha! Du är en sann patriot måste jag säga. Så himla kul att du gör reklam för allt som kommer från Värmland. Tetran med värmlandsmjölk är riktigt, riktigt läcker. Kul med nåt som ger Arla en match!
  Den enda produkten från Värmland som jag sett hos min lokala ICA är Skogaholmslimpan.
  Gillar din matiga Skyltsöndag skarpt:-) Tusen tack för den och länken:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara säga att den där jubileumsfalun, stekt eller grillad i riktigt tjocka skivor, den är helt delikat!

   Radera
 3. Vilken god och trevlig skyltning med värmländska varor. Och Värmland har mycket gott att bidra med. Att handla så lokalt som möjligt är ju det allra bästa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det känns bra när man kan gynna producenter i närområdet.

   Radera
 4. Snygg barndomsskyltning!

  Jo, jag ser ju en del värmländska produkter iom att yngsta dottern flyttade tillsammans med sin värmländske make till Gönäs, en bit ifrån Kil. Makens föräldrar driver Fagerås kvarn och det mjölet är vida känt. Brukar vara med på matmarknader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se där. Jag är dock inte så hemtam bland mjölsorterna, bakar ju nästan aldrig ...

   Radera
 5. Men visst är det gott med det lokala! Mamma och pappa tog över mormors sommarställe utanför Kalmar. Grönhögen med Kalmarkorv, gu så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se där en korvsort jag inte provat! Annars är jag väldigt förtjust i Gustavskorv också, från Dalarna.

   Radera
 6. Det kan väl aldrig bli för mycket Falun säger h on som flyttat dit för fyra månader sedan. Knäckebrödsfabriken inklusive ett lite museum har jag besökt i Filipstad, och Värmlandskorv gillas skarpt, såpass att jag ibland åkte över från Dalasidan till Värmlandssidan (en mil fågelvägen) Däremot kan jag säga att falukorv inte inhandlas i detta hushåll, uppvuxen på äkta finsk bastukorv som jag är!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men är inte bastukorven helt olik falukorven? Nåja tur attvi intebehöver svälta i alla fall ... :-)

   Radera