lördag, april 23, 2022

Från korsordsdam till imponerande kvinna

"Har du en pistol i fickan eller är du bara glad att se mig?" kan vara hennes mest berömda replik. I min värld har hon funnits med förvånansvärt ofta, men då som ett trebokstavigt ord när en korsordskonstruktör haft problem och kommit att behöva M A E.

Det är helt klart att jag knappt visste något alls om Mae West. Har inte sett en enda av hennes filmer (de är förvisso rätt gamla nu men ändå). Fast nu är jag upplyst och vederbörligen imponerad. Se denna dokumentär på SVT Play om en kvinna som var banbrytande, smart och dessutom rolig. Faktiskt en feministisk förebild, jag tror att Dolly Parton tagit intryck och jag blir inte förvånad när jag ser att Bette Midler är med på ett hörn som filmens producent.

Mae West visste tidigt att hon ville bli en scenens drottning, och hon lyckades. Hon skrev sina sånger, styrde manus, designade sina kläder (nu snackar vi glitter!) och hon tog mycket bra betalt sin medverkan i de där filmerna, som hon också noggrant valde att göra efter sin egen smak. Alltid slagfärdig, reptilsnabb i repliken. Någon klassisk skönhet var hon inte, men snygg så det räckte. Och sexig!

Visst syntes det att hon blev äldre, men hon fortsatte sin bana som extravagant fruntimmer utan att ge efter. Hon har naturligtvis fått mindre smickrande etiketter genom åren, som "våp" och "billig typ" men det förtjänade hon inte. Gör som jag: se dokumentären och möt en imponerande kvinna!

Copyright Klimakteriehäxan 

6 kommentarer:

 1. Jag såg slutet av den på tv häromkvällen. Ska se starten. Mycket intressant. Jag har också bara tänkt på henne som någon i ett korsord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju också ett sätt att kröna sin karriär: korsordsingrediens ...

   Radera
 2. Bette Midler gillar jag, inte heller klassisk skönhet

  SvaraRadera
  Svar
  1. BM har varit kanon, nu har jag inte sett henna på länge.

   Radera
 3. Ooooops! Igen! Mae West säger mig absolut ingenting, däremot vet jag vem Dolly Parton och Bette Midler är.
  På bilden liknar Mae West Marilyn Monroe tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dokumentären tror jag man kan se med behållning utan att ha stött på Mae i nåt korsord - det var ju min enda koppling till damen i fråga!!!

   Radera