tisdag, april 05, 2022

När X inte står för en obekant

X betydde, fick man lära sig på mattelektionen, "en obekant". En faktor som man var tvungen att klura ut på egen hand, om än med hjälp av vissa knep och kunskaper som läraren försökte förmedla. Hur det gick? Sisådär. Hängde ändå med skapligt tills det blev dags för logaritmer, men där tackade jag för mig och lämnade matematikens värld åt andra ...

Nu har Ugglan bestämt att vi ska ägna oss åt X igen, denna gång som gemensam nämnare för tre böcker som utgör ännu en tisdagstrio. Bokstaven X ska finnas i bokens titel, författarnamnet eller i namnet på en huvudperson i berättelsen.

Vips dök "Agaton Sax" upp, en barnklassiker av Nils-Olof Franzén. Det blev en hel serie på elva böcker  som inte bara gick hem ho svenska ungar, den har åtminstone översatts till engelska också. Agaton är smart privatdetektiv i kombination med att vara redaktör för lokaltidningen i Byköping. Blir riktigt nyfiken på den där rotmos-affären! (bilden)

Majgull Axelsson är verkligen inte obekant hon heller. Hon är en av relativt få författare som jag läst allt av. Tycker att jag har två favoriter: "Slumpvandring" och "Jag heter inte Mirjam". Men hennes allra viktigaste bok är "Rosario är död" som (tyvärr) inte är fiktion utan en historia om verkliga barn och vuxna som utnyttjar dem. En bok precis alla bör läsa.

Jag var ung när jag slukade amerikanen Leon Uris' romaner. "Exodus" var en av dem. Den kom redan 1958 och handlar om hur staten Israel föddes. Kan starkt misstänka att en påläst historiker idag verkligen inte godkänner Uris´ bild, men då var det en härlig läsupplevelse. Tror inte jag ska läsa om den, men ett X bjöd den på hur som helst!

Copyright Klimakteriehäxan

34 kommentarer:

 1. Bra X-trio, visst är matte roligt, har en logaritmisk tabell för bästa koktiden för ägg... besökte Sophie Elkans grav i går på den mosaiska begravningsplatsen, vi pratade om hur judar har haft det tufft även i Sverige, läst och lyssnat på Majgull Axelsson på biblioteket på Hisingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har aldrig tyckt att matte är kul. Jag är dock väldigt bra på huvudräkning, men det är ju en sorts matematik man har användning för.

   Radera
 2. Exodus har jag med i min trio också. Nej, förmodligen hade den inte kunnat bli utgiven i dag. Nu hade ju någon kunnat ta illa upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste erkänna att jag minn den dåligt, bara att jag var helt uppslukad!

   Radera
 3. Majgull Axelsson vill jag läsa något av.

  SvaraRadera
 4. Exidus, den läste jag för länge sedan. Axelsson har jag läst några böcker av. Bra böcker!
  Agaton Sax har dock aldrig fallit mej I smaken.
  Ungdomsbok Häxfeber är däremot en favorit. // Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Agaton S har möjligen inte åldrats i skönhet (han heller ...)

   Radera
 5. Majgull Axelsson är en riktigt bra författare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, men jag/man gillar böckerna olika mycket!

   Radera
 6. Agaton Sax, förstås. och Majgull Axelsson. har läst en del av henne och gillade Aprilhäxan och Slumpvandring bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aprilhäxan var ju hennes August-vinnare. Ger den förstås en särställning.

   Radera
 7. Javisst har jag läst Agaton sax och Majgull Axelssons Mitt namn är inte Mirjam. Exodus tyckta jag var mycket intressant att läsa just på grund av vinklingen. Även om det inte är korrekt historieskrivning ger den en viss förståelse av varför Israel till exempel reagerar benhårt när landets intressen hotas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gav Mirjam-boken i present till min syster som konstaterade att det nog är den bästa bok hon nånsin läst. Riktigt så långt vill jag nog inte sträcka mig ...

   Radera
 8. Matematikens krångliga värld lämnade jag så fort jag kunde. Däremot trivs jag i bokstävernas oändliga och många gånger spännande och gripande värld.
  Jag tror det var Slumpvandring av Majgull som jag gillade extra mycket. Jag har läst några till av henne, men inte Mario... jag bryter ihop av sorgliga och sanna berättelser. Som barn kunde jag gråta i flera dagar efter en sorglig bok, till slut censurerade mamma ... hon orkade inte med att jag bara låg på sängen och grät över böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att du och jag hör mycket mer hemma hos bokstäverna! Siffrorna får man hantera när det blir nödvändigt. Rosario är förvisso en ruggig historia men SÅ bra. Axelssons i särklas viktigaste bok.

   Radera
 9. Lite att fundera över här med X och de böcker du har med dök upp hos mig också.
  Tycker att Maj Gull Axelsson är lite ojämn men den bästa boken är absolut "Rosario är död". Slumpvandring och Miriam är död tyckte jag också om . Däremot blev inte "Iiställd resa till Sabarmati" någon bok som fastnade hos mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är väldigt överens (igen)!

   Radera
 10. Har läst någon bok av Axelsson. Tack för övriga tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får nog många X på listan i dag!

   Radera
 11. Vår relation till matte är rätt lika måste jag säga. logaritmtabellerna tog knäcken på mig.
  Sedan läste jag de flesta av Leon Uris böcker under 1980-talet. Har dom till och med kvar. Sedan tror jag att jag såg filmen också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig tror jag Uris hör hemma tidigare, läste dem som väldigt ung, kanske redan på slutet av 60-talet. "Mila 18" läste jag som en sorts thriller, undrar om jag fattade/trodde att det funnits ett ghetto i Warszawa?

   Radera
 12. Agaton X läste jag när jag var liten. Jag tror inte att jag har någon av böckerna, så det är möjligt att jag lånade dem på biblioteket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Agaton blev aldrig nån favvo här hos oss. Vet inte hur många chanser han fick?

   Radera
 13. Ja ja, att jag inte tänkte på dem! I synnerhet Majgull borde ju ha dykt upp i skallen, kan man tycka. Jag tycker väldigt mycket om henne, även om jag inte läst allt. Faktiskt inte Rosario.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir samma sak varje gång man klickar runt och läser andra svar: att jag inte tnkte på den som är så självklar ... Men det är väl bra att det finns mycket att välja på!

   Radera
 14. Majgull Axelsson funderade jag på att ta med. Håller helt med om Rosario är död, den boken gjorde ett outplånligt intryck på mig och jag grät mer än jag någonsin gjort under läsning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bris använde sig av den boken i sitt arbete en period. Väldigt viktig bok om sånt man bör känna till men helst inte vill veta.

   Radera
 15. Å, Majgull Axelsson och Agaton Sax! Två favoriter.

  SvaraRadera
 16. Agaton Sax minns jag ju :-) Gillar också Majgull Axelsson, men har inte läst Rosario är död. Ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det. Viktig bok, inte alla titlar man kan säga det om!

   Radera
 17. Majgull Axelsson har skrivit mycket bra, men Rosario är död har jag ännu inte läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tycker jag du ska göra det! Den har visserligen några år på nacken men är tyvärr ständigt aktuell.

   Radera